Blatul în fotbal, tot mai ”gustat” de jucători. 90 din 600 chestionați au recunoscut că au trișat

O ancheta publicată de una dintre cele mai importante universități din Irlanda a scos la iveală faptul că un număr mare de jucători au recunoscut că au fost implicați la un moment dat în trucarea meciurilor. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 600 de participanți din șase state membre ale UE și a relevat faptul că 15% (90 de subiecți) dintre respondenți au dezvăluit că au participat voit la cel puțin un blat în ultimul an. 

12% dintre cei chestionați au declarat că au jucat în minim un meci aranjat, în timp ce alți 15% suspectează faptul că au fost implicați în aranjamente în mod involuntar, potrivit studiului realizat de cercetători ai Universității din Limerick. De asemenea, aproape 40% dintre participanții la studiu au fost de părere că oficialii cluburilor au cea mai mare responsabilitate în aranjarea meciurilor. 

Concluziile proiectului ”Fix the Fixing: Proactiv Quitting” au fost dezvăluite de către europarlamentarul irlandez  Sean Kelly. (foto: agriland.ie)

"Aranjarea meciurilor este un fenomen internațional, adesea legat de rețelele criminale. Iar Irlanda nu este imună față de această amenințare care a lovit fundațiile pe care se bazează sportul.Lumea e pasionată să urmărească evenimentele sportive, dar dacă nu reușim să stopăm acest fenomen cu toții vom fi în pericol!”, a spus europarlamentarul irlandez. 

2017 a fost un an care a zguduit campionatul de fotbal din Irlanda, în urma acuzațiilor de blat la pariuri îndreptate împotriva echipelor Athlone Town și Bray Wanderers. Acuzațiile s-au dovedit a fi adevărate, iar doi jucători de la Athlone - portarul Igor Labuts și românul Dragoș Sfrijan (foto: independent.ie) - au fost suspendați un an în urma unei anchete care a durat patru luni. 

Potrivit cercetătorului care a condus studiul, dr. Deirdre O'Shea, jucătorii se afla în poziții vulnerabile în ceea ce privește coruperea de către grupurile criminale. "În opinia celor chestionați, cei mai puternici factori de risc pentru ca un jucător să fie corupt îi reprezintă presiunea exercitată de o persoană influentă, amenințarea cu violența, precum și dificultățile familiale și financiare. Aproape jumătate din cei care au participat la acest sondaj au raportat faptul că nu au nicio siguranță vizavi de regulile din țările lor cu privire la pariuri sau la informațiile confidențiale”, a declarat dr. O'Shea, de la Universitatea din Limerick.  

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi