Betting Exchange - Să îți explic cum eu sunt casa de pariuri

Pare complicat și să pronunți cele 2 cuvinte, Betting Exchange, dar acesta este modul prin care tu poți să fii casa de pariuri și să faci cotele care îți convin.

Foarte mulți mă întrebați care este treaba cu acest mod de a paria pentru, cred că back și lay sunt din nou limbi străine pentru mulți dintre voi. Tu poți lua locul unei case de pariuri online și poți oferi pariuri altor jucători. Dar nu cred că această explicație te lămurește prea tare. Iar pentru un începător este destul de greu să înțeleagă cu ce se mănâncă betting exchange-ul. Așa că am zis să vin cu un articol în care să detaliez un pic subiectul.

Deschide cont pe cea mai bună platformă de betting exchange din lume și ai acces la tutoriale gratuite + bonus de bun venit!


Ce este betting exchange?

Românii noștri au încercat să îl traducă în toate modurile posibile. O denumire mai oficială ar fi aceea de pariuri în contrapartidă. Brokerii și persoanele specializate în trading au găsit câteva nume și mai interesante. Unii o numesc ”bursa cotelor”, alții ”bursa de pariuri”.

Aici nu mai ești în competiție cu casa de pariuri, ci cu alți pariori. Și asta pentru că vorbim de un fel de piață unde cotele sunt stabilite doar de cerere și ofertă, și unde tu te poți afla de oricare din cele două părți. Poți oferi pariuri altor jucători, dar poți în același timp să și accepți pariurile altora.  Operatorul pune la dispoziția jucătorilor doar platforma prin intermediul căreia se fac respectivele tranzacții. De aceea payout-ul este practic de 100%, dar se oprește un comision la fiecare pariu.
 

Unde putem practica betting exchange în România?

Pe vremuri existau mai multe opțiuni. Îmi amintesc că am încercat vreo 4-5 de-a lungul timpului, dar doar una mi-a plăcut cu adevărat. După licențiere a rămas un singur operator care oferă așa ceva, dar din fericire este cel care mă impresionase pe mine. Și nu doar pe mine, dar pe majoritatea pariorilor care au descoperit acest mod inedit de a juca.

Este vorba de Betfair (1291/29.07.2016)! Vorbim de numărul 1 mondial în materie de betting exchange, iar asta e important. Înseamnă că mulți joacă aici, deci se învârt sume mari și există lichidități pe fiecare pariu. Este important ca atunci când tu pui un pariu pe ceva, să existe și altcineva care să îl contreze. Altfel rămâne unmatched. Dar pe Betfair  nu prea ai probleme de genul acesta atâta timp cât nu joci ciudățenii de pariuri pe meciuri de mâna a treia. Încă ceva - în cazul Betfair, comisionul oprit pentru fiecare pariu este de 5%. Este destul de bine, zic eu, dar este mega-important să îl iei mereu în calcul.
 

Pariuri back și lay

Acum urmează partea un pic mai complicată. Să îți explic care este treaba cu pariurile back și lay. Pe scurt doar, pentru că ar fi multe de spus. Materiale didactice vei găsi după ce îți faci un cont la betfair (deschide un cont acum). Cel mai bine este să dau un exemplu pentru înțelege baza acestor tipuri de a joc.

Avem un meci între Anglia și Franța. Așa cum poți vedea în poza de mai jos, pentru fiecare opțiune de pariere (1x2 în cazul acesta) sunt afișate două cote: una în chenar albastru, una în chenarul roz. Plasarea unui pariu aflat în căsuța albastră se numește pariu back, sau pro. Plasarea unui pariu aflat în căsuța roz este un pariu lay, sau contra.

Când pui un pariu back, înseamnă că pariezi ca acel lucru să se întâmple. Deci vorbim despre un pariu obișnuit, cu care ești familiarizat la orice casă de pariuri. Dacă joci suma de 100RON pe back Franța la cota afișată de 1.94, atunci pariul este plasat instant. Ai jucat 100RON și poți face un profit de 94RON.

Când joci un pariu lay, mizezi că acel lucru NU va avea loc. Dacă pui 100RON pe lay Franța la cotă de 1.95, înseamnă că Franța NU va câștiga. Dar atenție, că nu mizezi 100RON! Suma completată de tine va reprezenta în acest caz profitul pe care îl vei lua. Tu de fapt mizezi 95RON, aceasta fiind suma pe care o vei pierde în cazul în care Franța câștigă.

Să zicem că în schimb dai lay la un scor corect de 3:1 pe o cotă de 21.00 și o miză de 10RON. Tu nu riști 10RON, ci 200RON pentru acel profit de 10RON.

 

Fă-ți propriile cote!

Șmecheria e următoarea. Nu te obligă nimeni să accepți cotele prezentate pe site. La momentul plasării pariului, tu poți decide cota. Atâta că trebuie să se găsească cineva care să o accepte. Să zicem că dai lay la ”over 2.5 goluri” la o cotă de 2.00. Dacă valoarea pentru back (cea din coloana albastră) este mai mică de 2.00, atunci pariul este plasat instant. În schimb, dacă cota este mai mare de 2.00 atunci va trebui să aștepți până când cineva dă back la cota oferită de tine. Până când se întâmplă asta pariul va fi ”unmatched”. Sigur, există riscul să rămână așa. Această facilitate oferă însă anumite avantaje despre care am vorbit mai jos.
 

Ce avantaje ne oferă betting exchange-ul?

Acum poate te întrebi de ce să joci pe o astfel de platformă. Evident că este mai greu decât la o casă de pariuri obișnuită. Dar în timp te obișnuiești, și te înveți cu avantajele oferite. Cel puțin eu așa am pățit. De-a lungul anilor am aflat că ”bursa cotelor” vine cu câteva facilități interesante de pe urma cărora un parior cu cap poate profita.
 

Poți paria pe orice îți trece prin cap

Să zicem că vrei să dai lay la un rezultat corect de 2:2. Adică să pariezi că meciul se termină cu orice alt scor în afară de acesta.  Nicăieri în altă parte nu vei putea pune astfel de pariuri. Dacă stau să mă gândesc bine, aceasta ar putea fi și o metodă ușoară de a juca Easy Money pe absolut orice meci.
 

Poți paria ce sume vrei, nimeni nu te limitează

La betting exchange nu vă mai limitează nimeni, puteți juca orice sume vreți. Singura condiție este aceea de a exista lichidități suficiente pentru ca alții să îți contreze pariul. Dar în cele mai multe cazuri aceasta nu este o problemă. La Betfair (deschide cont acum) se joacă milioane de euro pe fiecare meci, deci este clar despre ce vorbim.
 

Poți face trading

Pariorii care provin din domeniul financiar și se pricep un pic la piața de capital aleg să facă ”trading”. Mai exact, se folosesc de oscilațiile de cote pentru a prinde pe toate rezultatele posibile ale unui pariu cele mai bune cote. Astfel ei ajung să facă profit indiferent de rezultatul pariului. Este cam același concept cu arbitrage betting (voi vorbi despre acesta într-un alt articol). Doar că aici toate pariurile sunt plasate la același operator, și sunt permise fără restricții.

Atâta că trebuie să te ducă puțin capul. Pare simplu în teorie, dar în practică nu e chiar așa. Trebuie să și anticipezi corect fluctuația cotelor, că altfel dai pe minus, nu pe plus. Dacă era ușor o făceau toți. Ca unii să câștige, alții trebuie să piardă. Așa că ai grijă de care parte te afli! Nu uita că trebuie să faci profit suficient încât să acoperi și comisionul de 5% luat de Betfair (află mai multe despre agenție).
 

Poți beneficia de cote mai bune pe betting exchange

Pe o platormă de pariuri sportive (Sporsbook) cotele sunt stabilite de agenții. Pe betting exchange de pariori – cerere și ofertă. Diferențele nu sunt de obicei mari, dar am dat de-a lungul timpului de nenumărate situații când pe exchange cotele la pariurile care mă interesau erau mai mari decât la orice agenție de pariuri în cotă fixă. Și ar fi păcat să dai cu piciorul la așa ceva.
 

Vrei să joci doar pariuri de valoare? Fă-o pe exchange

Voi vorbi și despre ”value bets” într-un viitor articol. Dar pe scurt sunt acele pariuri unde cota oferită este mai mare decât șansele reale de câștig. Un parior foarte bun este capabil să anticipeze în mod realist probabilitatea de câștig. Poate că el vrea să joace doar cote care respectă acel tipar. Atunci poate oferi pe Betfair Exchange pariuri la cota care îi convine. Dacă se găsește cineva să o accepte bine. Dacă rămâne pariul ”unmatched” nu îl mai plasează și aia e. Dar știe că măcar așa joacă doar ”value bets” și atât.

Dar ar fi mult de discutat aici. Dacă ești genul care se uită la clasamente și ultimele 5 rezultate înainte de a pune un pariu, nu îți bate capul prea tare cu punctul acesta. Serios, că nu te va ajuta la nimic.

 

Câteva concluzii de final

Betting exchange-ul este un subiect pe care l-aș putea dezvolta mult. Însă am vrut să vin cu un articol simplu de urmărit ca să și pricepi ceva. Așa că sper că ai citit cu atenție înainte de a îmi pune pe Facebook o nouă întrebare despre exchange.

Deschide cont de aici și joacă pe cea mai bună platformă de betting exchange din lume, te așteaptă un bonus de bun venit!

Dacă ești începător, informațiile de aici îți vor fi suficiente pentru a înțelege în mare despre ce e vorba și pentru a lua primul contact cu ”bursa de pariuri”. Dar ai răbdare și învață în continuare. Și mie mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc cu acest mod de a juca și de a face bani din el. Nu vei reuși peste noapte, asta e clar.

Joacă careva la Betfair pe platforma de betting exchange? Cum vi se pare? Ce sfaturi și recomandări aveți? Vă aștept și cu întrebări.

 

Te-ar mai putea interesa și:

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi