Banii, mai importanţi decât cariera pentru unii. Cele mai neinspirate mutări

În fotbalul din Europa a fost agitaţie mare luna trecută, cluburile luptându-se să-şi asigure serviciile celor mai buni jucători. Pe de altă parte, au fost şi alţii care s-au mulţumit cu mai puţin, dar asta şi din cauza bugetelor mici de care au avut parte pentru această perioadă de transferări. 

Au fost destule mişcări interesante de fotbalişti, dar la fel de bine s-au făcut şi transferuri la foc automat. Iar la asta au contribuit şi o serie de jucători care au semnat cu echipe pe care, probabil, alţii le-ar fi refuzat, banii fiind singurul motiv pentru care au ales-o pe această cale.

Vă prezentăm mai jos topul celor mai neinspirate mutări ale primei "ferestrei" de transferuri din acest an. 

1. Emanuel Adebayor (la Istanbul BB, liber de contract)

După 12 sezoane petrecute în Premier League, între care trei la Manchester City, Emanuel Adebayor a ales Turcia şi va juca până în iunie 2018 pentru Istanbul BB. Fostul atacant al lui Arsenal, Manchester City şi Real Madrid a evoluat ultima dată pentru Crystal Palace, care nu a vrut să-i mai prelungească înţelegerea. L-au luat turcii la 31 de ani, presa de la Istanbul scriind că atacantului din Togo îi va fi foarte greu, dacă nu imposibil, să se acomodeze la echipa aflată acum pe locul 2 în Super Liga. 

Palmares Emanuel Adebayor: 

AS Monaco - finalist Champions League în 2004

Real Madrid

Cupa Regelui Spaniei: 2010–11

2. Darron Gibson (de la Everton la Sunderland)

Pentru un jucător cu şapte ani petrecuţi la Manchester United pe vremea lui Sir Alex Ferguson, şi alţi cinci la Arsenal, mutarea la o echipă ca Sunderland, aflată în luptă pentru salvarea de la retrogradare, ar părea o mutare neinspirată. Dar, privind de mai aproape lucrurile, nu se poate spune că Gibson a rupt gura târgului. El a jucat în doar 17 partide pentru Everton în campionat în ultimii trei ani şi jumătate!! Sigur, antrenorul David Moyes şi-a dorit un jucător cu experienţă, dar cu siguranţă Gibson nu e omul care să pună umărul la salvarea echipei. 

Palmares Darron Gibson:

Manchester United
Premier League (1): 2010–11
Cupa Ligii Angliei (2): 2008–09, 2009–10
Campionatul Mondial al Cluburilor (1): 2008

3. Jeffrey Schlupp (de la Leicester la Crystal Palace)

Fundașul ghanez a petrecut cinci sezoane la Leicester City şi a contribuit la câştigarea titlului din sezonul trecut, primul din istoria echipei. Încet, încet, el şi-a pierdut locul în echipa antrenată de Ranieri şi în acelaşi timp preţul lui a scăzut. Astfel că de la 12 milioane de lire sterline, Schlupp a ajuns să coste acum 9 milioane de lire. În ultima vreme a atras atenţia mai degrabă în afara terenului, în noiembrie anul trecut el distrugându-şi minunăţia de maşină, un Lamborghini de 190 000 lire. Din fericire, a scăpat doar cu câteva zgârieturi după ce s-a izbit puternic de un copac de pe marginea şoselei. (Foto: ghanaweb.com) 

4. Saido Berahino (de la West Brom la Stoke City, 12 milioane lire)  

După un sezon 2015-2016 bun, atacantul de 23 de ani a intrat într-un con de umbră, antrenorul lui West Brom, Tony Pullis neconvocându-l decât pentru 5 partide în acest sezon. Deşi la începutul campionatului Pullis a spus că Berahino face parte din planurile lui de viitor, nu s-a opus în momentul în care a apărut o ofertă de 12 milioane de lire. Curtat la un moment dat şi de Tottenham, Berahino a ales să semneze cu Stoke, imedit după spunând că şi-a salvat cariera. 

5. Oscar (de la Chelsea la Shanghai SIPG, 60 milioane lire)

Chelsea l-a adus cu surle şi trâmbiţe în 2012 pentru 19,4 milioane lire, dar a renunţat la el la prima strigare mai hotărâtă din Asia, chinezii de la Shanghai SIPG plătind pentru jucătorul brazilian nu mai puţin de 60 milioane de lire! Chiar dacă a declarat că va fi o experienţă interesantă şi folositoare, e greu de spus că Oscar a făcut o mutare bună, el fiind considerat unul dintre cei mai buni mijlocaşi ofensivi din Europa la momentul transferului în China. În plus, Antonio Conte a declarat de câte ori a avut ocazia că Oscar este un jucător de bază la echipă. Italianul nu s-a putut împotrivi însă patronului Roman Abramovic, care a mirosit că brazilianul este o mină de aur. 

Palmares Oscar: 

Chelsea
Premier League: 2014–15
Cupa Ligii Angliei: 2014–15
Europa League: 2012–13

Brazilia
Campionatul Sud-American pentru tineret: 2011
World Cup U20: 2011
Superclásico de las Américas: 2011, 2014
Cupa Confederaţiei: 2013

6. Axel Witsel (de la Zenit St. Petersburg la Tianjin Quanjian)

Transferul lui Witsel se aseamănă foarte mult cu cel al lui Oscar. Siingura diferenţă în cazul belgianului e că antrenorul Mircea Lucescu a încercat să-l convingă pe jucător să rămână la echipă. Numai că banii chinezilor i-au luat minţile lui Witsel, care a mai jucat la Benfica şi Standard Liege, fiind mai degrabă învăţat cu aerul tare din Champions Leaguer decât cu ...orezul. Ajuns la 28 de ani, e greu de crezut că internaţionalul belgian mai poate reveni la un nivel atât de înalt în Europa. 

Palmares Axel Witsel:

Standard Liege
Pro League: 2007–08, 2008–09
Cupa Belgiei: 2010–11
Supercupa Belgiei: 2008, 2009

Benfica
Cupa Portugaliei: 2011–12

Zenit
Premier League: 2014–15
Cupa Rusiei: 2015–16
Supercupa Rusiei: 2015, 2016

Individual
Fotbalistul anului în Belgia: 2007–08
Gheata de Aur în Belgia: 2008

7. Andrea Ranocchia (de la Inter la Hull City, împrumut) 

Inter l-a cumpărat de la Genoa în 2010 pe fundaşul central ajuns acum la 28 de ani pentru 12,5 milioane de euro. A făcut echipă cu Chivu un sezon, după care a fost cedat împrumut la Genoa şi Sampdoria. În chiar ultima zi a lunii ianuarie a fost împrumutat la Hull City până la finalul sezonului. Englezii au vut să întărească apărarea în perspectiva luptei pentru evitarea retrogradării, dar presa din Anglia scrie că Ranocchia are şanse puţine să se "muleze" luptelor care se dau în Premier League, mai cu seamă în "zona fierbinte" a clasamentului. 

8. Alexandre Pato (de la Villarreal la Tianjin Quanjian, 18 milioane euro) 

Mutarea fostului jucător de la Milan şi Chelsea nu este foarte surprinzătoare, dar ea vine într-un moment în care el tocmai începuse să redevină atacantul de altădată şi chiar când toată lumea spunea că dacă o ţine tot aşa îşi va reconstrui o carieră solidă în Europa, cu Villarreal. Ca şi în cazul lui Oscar, şi Pato şi-a pierdut capul când a auzit ce salariu îi oferă chinezii. Devenit coleg cu fostul star al lui Chelsea, Pato (Foto: Twitter) va încasa 6 milioane de euro pe sezon. 

Palmares Alexandre Pato: 

Internaţional
Campionatul Mondial al Cluburilor: 2006
Recopa Sudamericana: 2007

AC Milan
Serie A: 2010-11
Supercupa Italiei: 2011

Corinthians
Campionatul Paulista: 2013
Recopa Sudamericana: 2013

Brazilia
Campionatul sud-american de tineret: 2007
Bronz la JO: 2008 şi argint 2012
Cupa Confederațiilor: 2009

9. Juan Iturbe (de la Roma la Torino, împrumut)

Internaţionalul din Paraguay a ajuns ca o mare speranţă la Roma, dar a dezamăgit repede, fiind împrumutat apoi la Bournemouth. Nu s-a acomodat nici în Anglia (a jucat în doar două partide) şi a fost cedat împrumut la începutul lunii ianuarie la Torino, cu opţiune de transfer definitiv la vară. De când a ajuns la Torino, Iturbe a fost mai mult rezervă. 

10. Bojan Krkic (de la Stoke la Mainz, împrumut) 

Barcelona l-a vândut în 2014 la Stoke pentru 1,8 milioane de euro, unde s-a descurcat binişor până anul trecut, el reuşind să marcheze 12 goluri în 49 de partide. Din acest sezon, însă, a fost un alt jucător, bifând doar 11 apariţii. Cu echipe mari în palmares până acum (Barcelona, AS Roma, AC Milan şi Ajax), Krkic a ajuns acum la Mainz, echipă aflată pe locul 10 în Bundesliga. Nemţii l-au împrumutat până la vară, atunci când pot activa clauza de transfer definitiv. 

Sunt însă şi cazuri mai...speciale - fotbalişti care au rămas fără echipă! Cei de la Skysports au făcut un prim "11" al acestora, Lampard, Cole şi Caceres fiind numele sonore ale fotbaliştilor "şomeri". Cum arată echipa: 

 

Foto: sipg-fc.com

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!