Aranjamentele și dopingul, problemele care pândesc din umbră sporturile virtuale

Industria jocurilor virtuale, aflată în plin progres, este nevoită să facă față unor probleme la care foarte puțini s-au așteptat. Pe măsură ce eSports acaparează pe zi ce trece tot mai mulți jucători din întreaga lume, s-au înmulțit și infracțiunile legate de această activitate. În principal e vorba de aranjamente și probleme de doping ale jucătorilor, elemente care îi fac pe șefii Comitetului Internațional Olimpic să se gândească serios dacă să accepte eSports (foto: straitstimes.com) ca sport olimpic.

Scandalul vine în perioada în care șefii sportului mondial au pus problema participării jucătorilor de eSports la Jocurile Asiei din 2022. Problemele apărute în ultima vreme de care vorbeam mai sus poate anula aceste discuții, mai cu seamă că mai mulți vocați au cerut protecția minorilor împotriva acestei activități descrisă de foarte mulți drept ”Vestul Sălbatic”. 

Jan Pommer, președintele federației ESL (Electronic Sports League) din Koln, a avertizat, de asemenea, asupra riscului de reglementare externă. "Statele Unite sau Uniunea Europeană, dacă Statele Unite sau Uniunea Europeană vor avea impresia că noi nu luăm în serios aceste probleme legate de participarea adolescenților, ne vom confrunta cu mari probleme”, a spus Pommer. (foto: euroleague.net)

eSports includ jocuri de noroc profesionale în care participanții se luptă în diverse competiții virtuale pentru premii în bani, dar și pentru atragerea a milioane de spectatori online. Se așteaptă ca audiențele globale să ajungă la 385,5 milioane de spectatori în acest an, potrivit companiei de cercetare Newzoo. În ultimul timp, unii operatori recunosc că pericolele în jurul acestei activități cresc odată cu veniturile și premiile tot mai consistente. 

Pe de altă parte Jan Pommer a declarat pentru Reuters că eSport nu a avut niciodată o problemă de doping și că ESL a testat regulat jucători. El a recunoscut, totuși, că au existat probleme în trecut cu Adderrall (foto: cchrint.org) -  un medicament prescris frecvent pentru a trata ADHD (tulburarea de hiperactivitate a deficitului de atenție).

Astfel, au fost raportate cazuri când tinerii, în special adolescenții, au luat acest medicament pentru a rămâne treji și ”proaspeți” ore în șir în fața calculatoarelor. Rapoarte arată că au fost cazuri în care jucătorii au folosit droguri pentru a-și spori capacitățile, dar nimeni nu a demonstrat încă faptul că asta reprezintă o problemă reală pentru eSports. 

Jan Pommer, președintele federației ESL (Electronic Sports League), este de profesie avocat. El a lucrat anterior pentru campionatul profesionist de baschet al Germaniei și a fost consultant de marketing al Comitetului Olimpic german. El a declarat de curând că eSports a devenit o afacere de miliarde de dolari, cu o ”piață de pariuri uriașă în Asia”.

"Există suficienți bani pentru ca potențialii clienți să investească în eSports. Peste 90% din meciurile din sportul clasic au legătură cu pariurile, de ce ar trebui să existe un potențial diferit în e Sports?...Este important ca societăți precum Sportradar să se ocupe cu adevărat de acest lucru și să-l analizeze cu mare seriozitate. Să devină ceva de genul unei Coaliții de Integritate pentru eSports. Este absolut necesar și toată lumea ar trebui să fie conștientă de acest lucru!", a mai spus Pommer. 

Acesta a mai declarat că ar trebui înnăsprite și pedepsele pentru cei care sunt prinși că încearcă să trișeze, deoarece credibilitatea competiției este cea care are cel mai mult de suferit. Noah Whinston, director executiv al eSports Immortals din Los Angeles, a abordat un ton mai ponderat. "Desigur, sunt total nemulțumit față de aranjarea meciurilor. Dar cred că acum, mai ales la nivelurile superioare ale competiției, nu mulți jucători sunt dispuși să cheltuie 200 sau 250.000 de dolari pe an pentru cariera lor pe termen lung. 

Pariază și tu la această casă de pariuri online pe cele mai tari evenimente din eSports!

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!