1. Home »
 2. Strategii pariuri »
 3. Ești profitabil la pariuri? Utilizează această formulă de statistică matematică pentru a vedea dacă este noroc sau skill!

Ești profitabil la pariuri? Utilizează această formulă de statistică matematică pentru a vedea dacă este noroc sau skill!

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-25 11:40:00

image Ești profitabil la pariuri? Utilizează această formulă de statistică matematică pentru a vedea dacă este noroc sau skill!

Te-ai întrebat vreodată cât de bun ești ca parior? Cât de mult te-au ajutat aptitudinile tale pentru obținerea anumitor rezultate, și cât de mult a contat norocul în ecuație? În cele ce urmează îți voi arăta cum poți calcula concret aceste lucruri folosind câteva formule simple de statistică matermatică.

Pariază acum la agenția de pariuri sportive recomandată de PariuriX.com!


CALCULAREA PROFITABILITĂȚII LA PARIURI - CE VEI GĂSI

 1. Noțiuni de bază
  1.1 Factori de care trebuie ținut cont

 2. Calcularea scorului T și a valorii P

 3. Interpretarea rezultatelor 

 

1. CÂT DE PROFITABIL EȘTI LA PARIURI - NOȚIUNI DE BAZĂ

Vom calcula scorul T (t-score) pentru a vedea cât contează skill-ul, și valoarea P (p-value) pentru a afla cât a contat norocul. Nu voi intra în prea multe detalii tehnice pentru că nu cred că interesează pe prea multă lume. Ce este important de știut este că cu cât scorul T este mai mare, cu atât abilitățile tale de parior au cotat mai mult, iar cu cât valoarea P este mai mare, înseamnă că cu atât a avut o contribuție mai mare norocul.

Dacă vrei să știi cum s-a ajuns la formulele de mai jos sau te pasionează statistica matematică, atunci cel mai bine este că cauți pe net cursuri relevante despre distribuția teoretică, distribuția normală, valoarea P (p-value), deviație standard, distributia T student (Student's t-distribution) etc. Înainte de toate trebuie să vedem exact care sunt factorii care contează la efectuarea calculelor.

 

1.1 Factori de care trebuie ținut cont

Profitul

Profitul în sine este foarte important, și este primul semn care îți arată cât de bun ești ca parior. Dacă ai făcut un profit de 20%, înseamnă că ar trebui să fie ceva de capul tău nu? Dar el contează doar într-o anumită măsură la efectuarea calculelor noasre (sigur, în portofel simțim doar profitul și atât, dar asta este altă discuție).

 

Numărul de pariuri jucate

Este de la sine înțeles că cu cât luăm în considerare o serie mai lungă de pariuri, cu atât și rezultatele calculelor noastre vor fi mai relevante. Indiferent de profit, la o serie de doar câteva pariuri rezultatul poate fi influențat în mare parte de noroc, iar asta se observă cu ochiul liber fără a fi necesar să facem cine știe ce calcule complicate. 

Este ca și cum ai da cu banul cap-pajură, iar obiectivul este acela ca 60% din rezultate să fie cap. Este mult mai probabil să dai de 6 ori cap din 10 încercări, decât să dai de 600 de ori cap din 1,000 de încercări. 

 

Importanța cotelor

Acesta este un lucru ce nu mai poate fi observat atât de ușor cu ochiul liber. Sunt șanse mai mari ca un parior care a obținut un profit de 20% pariind doar pe cote de 1.50 să se fi bazat mai mult pe skill decât un parior care a obținut același profit de 20% din pariuri de cotă 10.00. Pariind pe rezultate cu o probabilitate mică de reușită (cote mari) este mai riscant pentru că rezultatele sunt mai volatile.

Să luăm un exemplu. Un număr de 19 și 21 de pariuri câștigătoare la cote de 5.00 ne vor aduce un profit de 95%, respectiv 105% (deja o diferență de 10 procente din doar două pariuri). În schimb un număr de 79 și 81 de pariuri câștigătoare la cote de 1.25 vor aduce un profit de 98.75%, respectiv 101.25%, diferențele între câștiguri fiind mult mai mici. 

Dacă punem de mai multe ori câte 19-21 pariuri de cotă 5.00, și de același număr de ori câte 79-81 pariuri de cotă 1.25, sunt șanse mult mai mari ca în al doilea caz să obținem rezultate de valori mai apropiate și mai constante decât în primul caz.  Plasarea de pariuri pe cote mai mari implică și un risc mai mare pe termen lung.

 

2. CALCULAREA SCORULUI ”T” ȘI A VALORII ”P”

Acum că am prezentat deja noțiunile de bază, a venit momentul să trecem la lucruri concrete - să vedem cum se calculează scorul T și valoarea P, iar la final vom și interpreta rezultatele găsite.


Calcularea scorului T

Pentru a vedea concret în cifre cât de mult a contat norocul și skill-ul în obținerea rezultatelor noastre la pariuri sportive vom folosi următoarea formulă de statistică pentru a calcula  scorul T (t-score). Ea este bazată pe ”distributia T student” (Student's t-distribution). Poți da o căutare pe net dacă vrei să afli mai multe.

Stai liniștit, formula arată mai complicat decât este de fapt. Simbolurile semnifică: 

 • O = cota medie a pariurilor luate în considerare
 • R = cât de profitabil a fost pariorul
 • N = numărul de pariuri
   

Exemplu:
Presupunem că ai pus 100 de pariuri de cotă 2.50 fiecare pe o miză de 1u fiecare pariu, și ai câștigat 48 de pariuri, ceea ce  înseamnă că ai un câștig total de 120u. În situația dată avem:

 • O = 2.50
 • R = 1.2 (120%)
 • N = 100

Înlocuind aceste valori în fracția de mai sus vom avea:

 • t = 2 / 1.249 = 1.60

Este evident că în practică nu toate pariurile vor avea aceeași cotă, iar de aceea trebuie făcută o medie a acestora. Totuși, pentru rezultate cât mai relevante este bine să avem cote de valori cât de cât apropiate. Mă refer să nu avem și cote de 1.20 și de 10 în același grup de pariuri. Dacă obișnuiești să pariezi pe tot felul de cote, atunci mai bine grupezi pariurile în mai multe grupuri separate în funcție de cote. Astfel poți vedea și care tipuri de pariuri sunt mai profitabile pentru tine pe termen lung.

O altă metodă de analiză a rezultatelor la pariuri este metoda Monte Carlo. Află mai multe despre aceasta!

 

Calcularea valorii P 

Valoarea P se poate calcula în funcție de Scorul T utilizând un calculator precum ACESTA. Conform exemplului de mai sus, în căsuța ”T Score” se introduce 1.60, și în căsuța ”DF” valoarea 99 (n-1), și se lasă bifată opțiunea ”One-tailed”. Nu are rost să intru în mai multe detalii pentru a explica acești termeni, pentru că e mai puțin relevant.

 

3. INTERPRETAREA REZULTATELOR PENTRU A VEDEA DACĂ EȘTI PROFITABIL

Luând în considerare un set de 100 de pariuri și un câștig de 120% (profit de 20%), vom avea următoarele rezultate în funcție de media cotelor:

valori.png

Cotele influențează mult rezultatele din tabel; este evident că cu cât acestea sunt mai mari, cu atât profitabilitatea este influențată mai mult de noroc. Deci din start, la același profit și la același număr de pariuri jucate, norocul contează mai mult când este vorba de cote mari decât atunci când este vorba de cote mici. Pe de altă parte, dacă luăm în considerare un număr mai mare de 100 de pariuri, atunci diferența de cote se va simți mai puțin în efectuarea calculelor.

Vrei să pariezi online? Aceasta este agenția recomandată de PariuriX.com

Oricum analizând strict rezultatele din tabel putem spune că dacă obținem un profit de 20% din 100 de pariuri de cote 1.50 a contat destul de mult aptitudinile noastre și destul de puțin norocul, dar dacă obținem același profit din 100 de pariuri de cotă 10.00, atunci a contat mult mai mult norocul. Iar acesta este un aspect de care trebuie să ții cont atunci când analizezi rezultatele proprii sau rezultatele unui alt tipster. Nu uita; nu contează doar profitul în sine, ci și numărul de pariuri luate în considerare și cotele pe care aceste pariuri au fost jucate. 


Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+116.8
Câștigate
29
Pierdute
9
2
Gabriel Morariu
+52.43
Câștigate
14
Pierdute
5
3
Marius Huțu
+42.14
Câștigate
11
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX