1. Home »
 2. Strategii pariuri »
 3. Distribuția statistică Poisson - cum să o folosești pentru a anticipa scorul într-un meci de fotbal

Distribuția statistică Poisson - cum să o folosești pentru a anticipa scorul într-un meci de fotbal

Baicu Marius
Baicu Marius

2021-01-06 12:25:00

image Distribuția statistică Poisson - cum să o folosești pentru a anticipa scorul într-un meci de fotbal

Distribuția statistică Poisson - vezi cum o poți folosi pentru a anticipa scorul corect într-un meci de fotbal și pentru a vedea ce probabilitate de succes are fiecare scor posibil în parte. În acest mod poți depista și pariuri de valoare ce merită jucate!

Definiția de mai jos s-ar putea să te sperie din start. Stai liniștit, ce urmeză nu e atât de complicat pe cât sună. Sunt multe calcule, dar mai mult înmulțiri și împărțiri. Oricum îți voi arăta cu exemple tot ce ai de făcut, deci va fi ușor de aplicat și dacă nu ai cunoștințe de statistică și probabilități. Pe de altă parte, dacă ești genul de parior care joacă un cârnat de bilet de 1 metru pe 2 lei, am o presimțire că nu îți vor folosi prea mult informațiile de mai jos. Dar dacă ești genul de persoană care joacă pariuri single și care vrea să încerce să își îmbunătățească rezultatele pe termen lung, atunci cred că merită să citești acest articol.

DESCHIDE CONT ȘI JOACĂ LA PARIURI ONLINE CU UN BONUS DE 100% PÂNĂ LA 800RON!

 

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL?

 1. Ce este distribuția Poisson?
  1.1 Aplicabilitatea distribuției Poisson în pariuri sportive

 2. Utilizarea distribuției Poisson pas cu pas

 3. Exemplu concret pentru partida Arsenal vs Leicester
  3.1 Calcularea mediei de goluri înscrise în campionatul respectiv
  3.2 Calcularea mediei de goluri înscrise / primite pe teren propriu / străin de cele două echipe
  3.3 Calcularea forței de atac / apărare a fiecări echipe utilizând valorile găsite
  3.4 Calcularea numărului de goluri pe care fiecare echipă ar trebui să îl înscrie
  3.5 Utilizarea formulei Poisson cu valorile găsite
  3.6 Depistarea pariurilor de valoare
  3.7 Utilizarea valorilor găsite pentru a plasa pariuri ”over / under 2.5”.

 4. Distribuția statistică Poison - concluzii finale


1. CE ESTE DISTRIBUȚIA POISSON?

Distribuția Poisson a fost inventată de Siméon Denis Poisson, un matematician francez care a trăit între 1781 și 1840. Aceasta este o formulă de distribuție a probabilităților utilizată în statistica matematică pentru a exprima probabilitatea de reușită a unui anumit număr de evenimente într-un interval fix de timp și / sau spațiu, cu condiția de a se cunoaște rata medie de reușită a acestora. 

 

Formula de distribuție Poisson

 

1.1 Aplicabilitatea distribuției Poisson în pariuri sportive

În pariuri sportive, ne putem utiliza de această formulă pentru a vedea ce probabilitate de reușită are fiecare scor posibil într-un meci de fotbal. Astfel putem vedea ce scor corect are cele mai mari șanse să iasă, și să aflăm exact în procente cât de plauzibil este acest rezultat. Astfel, putem compara și cu cota oferită respectivului scor pentru a vedea dacă avem pe mână un pariu de valoare (value  bet), sau din contră, cota oferită este prea mică pentru a merita jucată. 

 

2. UTILIZAREA DISTRIBUȚIEI POISSON ÎN PARIURI PAS CU PAS

Pentru a utiliza această formulă, ne vor trebui informații precum media de goluri marcate / primite pe teren propriu / în deplasare de echipele implicate, dar și de media de goluri / meci al întregului campionat la care facem referire.

Așa că în primul rând va trebui să decidem exact ce perioadă de timp vom lua ca punct de reper. Dacă luăm o perioada prea scurtă, s-ar putea ca ea să nu reflecte suficient realitatea pe termen lung. Dacă luăm o perioadă prea lungă, din nou e o problemă pentru că nu știu cât de relevante ar mai putea fi rezultatele din urmă cu 2 sau 3 ani. 


Ce statistici să iei în considerare la începutul sezonului

Eu zic așa: Dacă pariezi la începutul unui campionat atunci ține cont de statisticile pe întreaga durată a sezonului trecut.Astfel este mult mai ușor să faci calculelele necesare deoarece vei găsi de-a gata pe nenumărate site-uri statisticile pe întreg sezonul. Sigur, aceste informații nu vor fi 100% relevante. Că poate în pauza competițională o echipă și-a schimbat antrenorul, jucători sau și-a modificat bugetul. Dar alt punct de reper mai bun nu ai în momentul de față. Totuși, în condițiile date aș recomanda să nu folosești formula la începutul sezonului pe campionate atât de instabile ca România Liga 1 Betano unde schimbările din vacanța de vară pot fi foarte mari.


Ce statistici să iei în considerare pe parcursul sezonului

Personal consider că cel mai bine este să folosești această formulă începând cu etapa 10 al unui sezon, luând în considerare statisticile din rundele precedente, fără a mai ține cont de ce s-a întâmplat sezonul trecut. Statisticile arată că primele 10 etape ale unui sezon pot fi destul de relevante pentru ce urmează să se întâmple în rundele următoare. Sigur, și aici există excepții, dar într-un domeniu atât de volatil precum pariurile sportive nu vei găsi niciodată o situație ideală. Nu este o știință fixă. Așa că ne descurcăm cu ce avem. 


Ce calcule vom face pe rând:

 • calcularea mediei de goluri înscrise în campionatul respectiv pe teren propriu / în deplasare
 • Calcularea mediei de goluri înscrise / primite pe teren propriu / străin de cele două echipe
 • calcularea forței de atac / apărare a fiecări echipe utilizând valorile găsite
 • calcularea numărului de goluri pe care fiecare echipă ar trebui să îl înscrie
 • utilizarea formulei Poisson cu valorile găsite
 • depistarea pariurilor de valoare

Pentru că acest articol este scris în vara lui 2017 înainte de a începe sezonul în campionatele importante de fotbal ale Europei, mă voi folosi de statisticile integrale din sezonul 2016 / 2017 pentru a calcula probabilitățile fiecărui scor corect la partida Arsenal vs Leicester din prima etapă. Probabil că deja vei ști rezultatul mecului atunci când vei citi acest articol, dar fac aceste calcule ca să ai un exemplu concret. Că altfel nu ai cum să înțelegi despre ce este vorba. 

Descoperă și alte materiale despre pariuri sportive, de la articole pentru începători până la ghiduri pentru pariorii profesioniști!

 

3. EXEMPLU CONCRET PENTRU PARTIDA ARSENAL VS LEICESTER

3.1 Calcularea mediei de goluri înscrise în campionatul respectiv pe teren propriu / în deplasare

Vedem câte goluri s-au înscris pe teren propriu și în deplasare în întreg sezonul 2016 / 2017 din Anglia Premier League, și împărțim la numărul total de meciuri din întreg sezonul (380).  Vedem că toate echipele la un loc au marcat 607 goluri acasă, și 457 goluri în deplasare. Împărțim aceste valori la numărul total de meciuri (380) și avem: 607 / 380 = 1.597 și 457 / 380 = 1.202. 

Implicit, câte goluri au înscris echipele pe teren propriu, atâtea au și încasat în deplasare. La fel, câte au înscris în deplasare, atâtea au și primit acasă. 

 • Medie de goluri / meci înscrise acasă = 1.597
 • Medie de goluri / meci înscrise în deplasare = 1.202
 • Medie de goluri / meci primite acasă = 1.202
 • Medie de goluri / meci primite în deplasare = 1.597

 

3.2 Calcularea mediei de goluri înscrise / primite pe teren propriu / străin de cele două echipe

Ne interesează următoarele lucruri:

 • Medie de goluri / meci înscrise acasă de Arsenal : 39 / 19 = 2.052
 • Medie de goluri / meci înscrise în deplasare de Leicester : 17 / 19 = 0.894
 • Medie de goluri / meci încasate acasă de Arsenal : 16 / 19 = 0.842
 • Medie de goluri / meci încasate în deplasare de Leicester :  38 / 19 = 2.00

Cum am ajuns la aceste valori / calcule? E simplu. Arsenal a înscris 39 de goluri în cele 19 partide de pe teren propriu în sezonul 2016 / 2017, iar atunci tot ce avem de făcut este să împărțim aceste valori una la cealaltă.


3.3 Calcularea forței de atac / apărare a fiecări echipe utilizând valorile găsite mai sus

Acum trebuie să împărțim mediile de goluri găsite la punctul 3.2 la cele găsite la punctul 3.1 pentru a calcula forța de atac / apărare a fiecărei echipe acasă / în deplasare.

 • Forța de atac Arsenal acasă : 2.052 / 1.597 = 1.285
 • Forța de atac Leicester în deplasare : 0.894 / 1.202 = 0.743 
 • Forța de apărare Arsenal acasă : 0.842 / 1.202 = 0.700
 • Forța de apărare Leicester în deplasare : 2.00 / 1.597 = 1.252


3.4 Calcularea numărului de goluri pe care fiecare echipă ar trebui să îl înscrie

În primul rând calculăm câte goluri ar trebui să înscrie Arsenal. Pentru a face asta înmulțim forța de atac a ”tunarilor” cu forța de apărare a ”vulpilor” și cu media numărului de goluri acasă în Premier League:

 • Număr de goluri pe care ar trebui Arsenal să marcheze: 1.285 * 1.252 * 1.597 = 2.569

În același mod calculăm câte goluri ar trebui să înscrie Leicester. Înmulțim forța de atac a ”vulpilor” cu forța de apărare a ”tunarilor” și cu media numărului de goluri înscrise în deplasare în Premier League:

 • Număr de goluri pe care ar trebui Leicester să marcheze: 0.743 * 0.700 * 1.202 = 0.625


3.5 Utilizarea formulei Poisson cu valorile găsite

Este evident că Arsenal nu va înscrie 2.569 goluri, și nici nu va prmi 0.625. Dar cu aceste valori putem vedea exact ce probabilitate de reușită are fiecare scor. Nu are rost să facem calcule manuale, ci mai bine folosim un calculator pentru distribuția Poisson - recomand ACEST CALCULATOR ONLINE.

Cum poți vedea, ai doar două valori de introdus:

 • Event occurrences - aici vei introduce numărul de goluri pentru fiecare echipă în parte (pe rând - 0,1,2,3 etc)
 • Expected event occurrences - aici vei introduce cele două valori găsite mai sus, în exemplul nostru 2.569 pentru Arsenal, și 0.625 pentru Leicester.

Goluri

0

1

2

3

4

5

6

Arsenal

7.66%

19.68%

25.28%

21.64%

13.90%

7.14%

3.05%

Leicester

53.52%

33.45%

10.45%

2.17%

0.34%

0.04%

0.004%


Din acest tabel putem vedea că cel mai probabil scor este cel de 2:0, cu o probabilitate de 0.1353 (0.2528 * 0.5352), sau altfel spus de 13.53%. Pe baza aceluiași mod de calcul, cele mai probabile scoruri sunt:

 • 2:0 -> 13.53%
 • 3:0 -> 11.58%
 • 1:0 -> 10.53%
 • 2:1 -> 8.45%
 • 4:0 -> 7.44%
 • 3:1 -> 7.23%
 • 1:1 -> 6.58%


3.6 Depistarea pariurilor de valoare

Ca să afli care ar trebui să fie cota reală pentru un anumit scor, împarți ”1” la valoarea zecimală a respectivului scor. Uite:

 • 2:0 -> 1 / 0.1353 - cotă de 7.39
 • 3:0 -> 1 / 0.1158 - cotă de 8.63
 • 1:0 -> 1 / 0.1053 - cotă de 9.50
 • 2:1 -> 1 / 0.0845 - cotă de 11.83 
 • 4:0 -> 1 / 0.0744 - cotă de 13.44
 • 3:1 -> 1 / 0.0723 - cotă de 13.83
 • 1:1 -> 1 / 0.0658 - cotă de 15.20

Acum comparăm aceste valori cu cotele reale oferite de casele de pariuri online. Aș recomanda să ai cont la mai multe agenții simultan (VEZI AICI TOP5 CASE DE PARIURI ONLINE LICENȚIATE) și să cauți mereu cele mai bune cote. Dar pentru exemplul meu voi lua cotele oferite de această agenție de pariuri sportive la partida Arsenal vs Leicester.

În cele mai multe cazuri cotele oferite de bookmakeri vor fi mai mici decât valorile recomandate găsite de noi, și asta pentru că operatorii își opresc o marjă de profit. Deci payout-ul nu este de 100%, așa cum am discutat și în acest articol

Conform calculelor noastre, avem următoarele ”value bets”:

 • Scor corect 2:0 - cotă 7.50 în loc de 7.39 (care este și scorul cel mai probabil)
 • Scor corect: 3:0 - cotă 9.50 în loc de 8.63 (al doilea cel mai probabil scor, și cea mai bună valoare)
 • Scor corect: 4:0 - cotă 15:00 în loc de 13.44 (din nou, o valoare foarte bună)

Comparația arată că restul scorurilor nu merită jucate, scorul de 1:1 fiind de departe cel mai puțin avantajos (o cotă de 9.00 în loc de 15.20).

 

3.7 Utilizarea valorilor găsite pentru a plasa pariuri ”over / under 2.5”.

Să presupunem că vrem să plasăm pariuri ”under / over 2.5” utilizând cele învățate până acum. Cum facem? Este simplu; adunăm probabilitățile pentru toate scorurile posibile de under (0:0, 1:0, 2:0, 0:1, 0:2, 1:1) și vedem care e probabilitatea pentru maxim 2 goluri în meci, și implicit pentru minim 3 goluri. Avem astfel:

 • 0:0 -> 4.09%
 • 1:0 -> 10.53%
 • 2:0 -> 13.53%
 • 0:1 -> 2.56%
 • 0:2 -> 0.8%
 • 1:1 -> 6.58%

Avem o probabilitate de 38.09% pentru under 2.5 goluri și 61.91% pentru over 2.5 goluri. Acum calculăm cotele:

 • 1 / 0.3809 = 2.625 - cotă recomandată pentru under 2.5
 • 1 / 0.6191 = 1.615 - cotă recomandată pentru over 2.5

Vedem că agențiile de pariuri oferă cote de 2.25 pentru under 2.5 și 1.57 pentru over 2.5, deci în aceste condiții nici unul din cele două pariuri nu merită jucate. Totuși e posibil ca la un moment dat să dăm la o agenție de o cotă mai bună pentru ”peste 2.5 goluri”, iar atunci pariul începe să merite.

 

4. DISTRIBUȚIA STATISTICĂ POISON - CONCLUZII FINALE

Asta nu înseamnă că scorul de 1:1 nu poate să iasă, doar că nu merită jucat. Când pariem pe un singur meci nu știu cât de mult ne poate ajuta această formulă, dar aplicând-o pe termen lung ne va crește șansele de a face profit. 

Este însă adevărat că această formullă are două probleme importante. Prima este aceea că nu ține cont și de factori de joc precum formă de moment, accidentări, transferuri recente, schimbări de antrenor și așa mai departe. Din acest motiv distribuția statistică Poison ar trebui să fie doar o parte din modelul de analiză a unui parior profesionist. Nu e bine să ții cont doar de ea și atât.

A doua mare problemă este faptul că sunt foarte multe calcule de făcut. Simple, dar multe. Iar un parior de ocazie (dar chiar și unul care tratează destul de serios pariurile sportive) se va plictisi rapid. Dacă vrei să aplici cu regularitate această formulă de distribuție atunci am o idee. Dacă te pricepi la programare, crează un script care să facă automat aceste calcule de fiecare dată, iar tu doar să trebuiască să introduci valorile de bază. Sau roagă un prieten programator să te ajute. Pentru cineva care se pricepe, e o treabă de maxim 1-2 ore; crearea unui astfel de script poate fi făcută și de cineva care a trecut de anul 1-2 la o facultate de profil, nu e ceva foarte greu pentru că sunt necesare doar noțiuni elementare (e la nivelul unui proiect pe care îl faci la finalul primului an de facultate). Pentru că e anevoios de folosit formula manual de fiecare dată.

Totuși am prezentat-o pentru a vă pune la dispoziție și materiale ceva mai complexe, și nu doar tutoriale și articole pentru începători. Dacă ești însă nou în domeniul pariurilor sportive, atunci ar trebui să arunci întâi un ochi peste ”Școala de pariuri online - Tot ce trebuie să știi pentru a câștiga”, înainte de a trece la lucruri mai complicate.

DESCHIDE CONT ȘI JOACĂ LA CASA DE PARIURI RECOMANDATĂ


Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Baicu Marius
+78.5
Câștigate
5
Pierdute
6
2
Boogie-Alexandru-Ștefan
+74.8
Câștigate
12
Pierdute
14
3
Tudor Cosma
+67.76
Câștigate
35
Pierdute
16

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX