1. Home »
 2. Strategii pariuri »
 3. Sistemul bazat pe criteriul lui Kelly - Strategii pariuri sportive

Sistemul bazat pe criteriul lui Kelly - Strategii pariuri sportive

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-25 11:39:00

image Sistemul bazat pe criteriul lui Kelly - Strategii pariuri sportive

Cauți o strategie de pariuri sportive pentru pariori avansați? Atunci sistemul lui Kelly este alegerea potrivită; utilizat corect este unul dintre cele mai bune și profitabile sisteme de pariere; dar ești oare suficient de bun pentru a îl utiliza la potențial maxim?

Utilizează acum strategia lui Kelly cu un super pachet la pariuri sportive online

 

1. FORMULA DE BAZĂ A STRATEGIEI KELLY

Strategia de pariuri sportive care se bazează pe criteriul lui Kelly este foarte cunoscută și populară la nivel mondial, fiind mulți acei pariori care o folosesc constant și care au inclus-o în sistemul lor de pariere. Obiectivul acestei strategii este acela de a te ajuta să decizi care este suma potrivită pe care s-o plasezi pe fiecare pariu în parte în funcție de probabilitatea reală de câștig, așa cum voi explica mai jos. În cazul în care ajungi la concluzia că la un anumit pariu cota oferită nu este suficient de bună raportată la șansele de câștig, atunci nu mai plasezi respectivul pariu, deci practic strategia te ajută și să depistezi pariuri de valoare.

Spre deosebire de alte strategii de pariuri sportive precum Martingale, Fibonacci sau Easy Money, strategia bazată pe criteriul lui Kelly chiar are o formulă matematică după cum urmează:

f = (bp – q) /b

unde:

 • f = procentul din bankroll care trebuie mizat
 • p = probabilitatea de a câştiga
 • q = probabilitatea de a pierde
 • b = cota

Noi trebuie să aflam ”f” în funcţie de celelalte variabile din formulă. Pentru a înţelege mai bine formula Kelly ca şi strategie în pariuri sportive, vă prezentăm două exemple.

 

Exemple de utilizare a formulei lui Kelly

Exemplu 1:

Să presupunem că găsim o echipă de fotbal care conform statisticilor face în medie 6/10 partide cu peste 2.5 goluri marcate. Observăm că agenţiile de pariuri sportive pe internet oferă o cotă de 2 pentru această opţiune la fiecare partidă a echipei respective. Astfel considerăm că avem o probabilitate de 60% ca următorul meci să aibă minim trei goluri şi o cotă de 2 pentru acest pariu. Acum urmează să aplicăm acest exemplu în formulă. Obiectivul nostru este de a afla f (procentul din bankroll care trebuie mizat):

 • P = 60% = 60/100 = 0.6
 • Q = 40% = 40/100 = 0.4 sau direct 1-0.6
 • B = 1

Aici mulţi o să se întrebe de ce B=1 când de fapt cota este 2? Răspunsul este simplu. În formula lui Kelly se folosesc cote fracţionale şi nu cote decimale. Astfel o cotă de 2 în decimal va fi egală cu o cotă de 1/1 în fracţional, ceea ce înseamnă 1. Dacă nu știi să convertești cote decimale în fracționale recomand să arunci un ochi peste acest articol: https://pariurix.com/cote-la-pariuri-sportive.html

Aplicând aceste valori în formulă avem:

 • f = (1 * 0.6 – 0.4) / 1 = 0.2

Asta înseamnă că conform formulei lui Kelly în strategia noastră este eficient să jucăm pe acest pariu sportiv 20% din bankroll. Daca aveam o bancă de 1.000 RON atunci putem juca 200 RON (1000 * 0.2). Totuşi analiza utilizată este una extrem de simplistă a cărui singur scop este acela de a arăta cum funcționează strategia. O astfel de analiză sigur nu va fi eficientă pe termen lung, dar mai jos vom discuta mai multe despre acest aspect.

 

Exemplu 2:

O strategie pe baza formulei lui Kelly se poate aplica fără probleme şi la cote mult mai mari şi la evenimente sportive mai complicate decât cel descris anterior. Şi în multe cazuri este foarte posibil să dăm de cifre care nu se împart perfect ca în exemplul precedent. De aceea vă prezentăm şi o astfel de situaţie. În acest exemplu vem să plasăm pariuri pe o cursă de cai, unde un concurent are la pariuri cota de 21 să se impună. Din analiza noastră observăm că probabilitatea ca acel concurent să câştige o cursă este de 1/16 (bazându-ne pe faptul că el câştigă frecvent una din 16 curse, nu a mai câștigat de ceva timp dar vine după câteva curse bune în care a terminat pe podium etc). Astfel avem:

 • p = 1/16 = 0.0625
 • q = 0.9375
 • b = 20 ( 21 în decimal este 20/1 în fracţional)

f = (20 * 0.0625 – 0.9375) / 20 = 0.015625

Astfel, în cazul unui bankroll de 1.000 RON, vom putea juca suma maximă de 15,62 RON pe pariu.

 

2. CUI SE ADRESEAZĂ SISTEMUL LUI KELLY?

Mulţi specialişti (atât în probabilităţi matematice, economie, cât şi în pariuri sportive) consideră Formula Kelly ca fiind una dintre cele mai eficiente pe termen lung pentru a face profit. Aceeași părere o au și pariorii profesioniști, mulți din ei utilizând-o în mod constant.

Însă oricine știe că lucrurile bune sunt de regulă și complicate. O să spui ”nu este complicată strategia, am înețeles rapid cum se calculează”. Sunt convins că așa este, doar că există o problemă mare, dacă o putem numi așa. Cum ai putut observa în exemplu, tu ești cel care trebuie să decidă care sunt șansele reale ca un pariu să fie câștigător. Pentru a face asta trebuie să ai un model de analiză bine pus la punct. Dacă nu calculezi corect, atunci nici strategia nu are cum să fie eficientă.

Tu poți spune că ai găsit 100 de pariuri de cotă 2.00 unde fiecare are o probabilitate reală de câștig de 60%. Dar dacă din acele 100 de pariuri nu îți ies decât 50, atunci este evident că ai calculat greșit și trebuie să depistezi care au fost erorile comise pentru a îți îmbunătăți modelul de analiză. Doar așa rezultatele tale viitoare vor putea fi cât mai apropiate de așteptările inițiale. Pentru că în caz contrar și sumele pe care va trebui să le mizezi conform criteriului lui Kelly vor fi incorecte și atunci strategia mai mult te va încurca decât te va ajuta.

Deci cred că ai înețeles ideea – strategia bazată pe criteriul lui Kelly se adresează pariorilor experimentați care știu să calculeze foarte bine probabilitatea reală de câștig a unui pariu. Poate fi foarte eficientă pentru aceștia, dar pe de altă parte îi poate  încurca foarte mult pe cei care doar au senzația că au făcut calcule corecte.

Utilizează strategia lui Kelly la agenția de pariuri recomandată cu un bonus atractiv de bun venit!

 

3. SFATURI KELLY - TEHNICI PENTRU A CALCULA PROBABILITATEA DE CÂȘTIG

Dacă ai citit cu atenție până aci atunci ți-ai dat seama că eficiența strategiei lui Kelly ține mult de cât de bun ești în a anticipa probabilitatea reală de câștig al unui pronostic. Presupunând că ești un parior fără prea multă experiență sau cineva care nu și-a bătut capul până acum cu astfel de lucruri, hai să îți arăt ce poți face pentru ca rezultatele tale să fie cât mai apropiate de realitate.
 

Pasul 1 – analizează pronosticurile alese și decide ce probabilitate de câștig au

Aici din păcate nu există o formulă magică și nici măcar una matematică cu care să calculezi exact șansa de câștig. Asta pentru că sportul nu este matematică. Cu toții știm că la pariurile de tipul 1x2 pe ponturi fotbal sunt importante următoarele aspecte:

 • aspecte de bază – ce echipe se întâlnesc și cât de puternică este fiecare, cine are avantajul terenului propriu, cât de bine joacă echipa gazdă acasă și cât de bine joacă echipa oaspete în deplasare, forma de moment, rezultate directe, miza meciului etc.
 • aspecte secundare dar care pot deveni foarte importante în anumite situații – starea vremii, un jucător accidentat sau suspendat, schimbarea antrenorului, probleme financiare la club etc.

Cât de mult depinde fiecare aspect în parte depinde de la meci la meci. La unele partide poate fi mai important avantajul terenului propriu, la altele starea vremii și a terenului etc. De aceea nu am cum să te învăț exact cum să calculezi în procente. Acest lucru se învață în timp pe parcurs ce capeți experiență și îți dai seama de la meci la meci în funcție de condițiile de joc care aspecte sunt mai importante și în ce proporție. Ce pot face este să te ajut cu lucrurile de bază.

În primul rând îți recomand ghidul ”Cum analizăm un meci în mod corect pentru a câștiga la pariuri?”. Apoi mai avem și mai multe articole peste care ar trebui să arunci un ochi. De exemplu dacă vrei să te axezi pe meciurile de hochei pe gheață, ar trebui să citești ACEST ARTICOL deoarece aici te învățăm pe larg cum să analizezi un meci de hochei.

Dacă în schimb vrei să plasezi doar pariuri de tipul ”sub / peste” la fotbal, atunci poți găsi o strategie simplă dar eficientă de calculare a probabilității de câștig în acest articol: https://pariurix.com/totul-despre-pariurile-de-tip-pestesub.html.

 

Pasul 2 – verificarea rezultatelor

Dacă alegi 100 de pronosticuri și la fiecare dai o probabilitate de câștig de 50%, dar dintre acestea îți ies doar 45, atunci se observă cu ochiul liber că ai calculat greșit și că a venit momentul să vezi care au fost greșelile care au dus către aceste rezultate eronate. Problema este că cel mai probabil vei avea pariuri cu tot felul de cote și probabilități, iar atunci nu mai poți face verificări la ochi. Există o metodă numită ”Monte Carlo” care este perfectă pentru astfel de situații. Ea poate părea un pic complicată la început până înveți să o folosești, dar după aceea nu vei mai întâmpina probleme și o vei putea utiliza constant fără vreun pic de efort.

Tot ce trebuie să știi despre această metodă poate fi găsit în capitolul 5 din articolul ”Pariuri sportive de valoare”.  

 

Pasul 3 – depistarea greșelilor și îmbunătățirea rezultatelor

Nu trebuie să te sperii dacă nu îți ies calculele exact cum trebuie din prima. Nimănui nu îi ies încă de la început, dar important este să înveți din greșeli. Dar pentru a învăța din ele trebuie să le depistezi întâi. Vezi după terminarea meciurilor atât la pariurile câștigătoare cât și la cele pierzătoare care factori au contat mai mult sau mai puțin decât ai anticipat, vezi care tendințe se repetă la mai multe pariuri, și ține cont de concluziile trase la următoarele pariuri pe care le analizezi.

 

4. ÎNTREBĂRI COMUNE DESPRE STRATEGIA KELLY

Ce facem când rezultatul este prea mare?

Sunt pariori care se plângeau că în urma calculelor ajungeau la rezultate ciudate, cum ar fi că trebuie să joace 60% din bancă pe următorul pariu. Poți ajunge la astfel de rezultate, dar probabil calculele tale sunt eronate și super optimiste. Am întrebat un parior cum de a ajuns la un rezultat de 60% și mi-a zis că o echipă avea cotă de 6.00 la victorie și el considera că are probabilitate de 66% să câștige. Acum să îmi fie cu iertare, dar o astfel de estimare nu este doar departe de adevăr, dar este de-a dreptul absurdă. Sigur, există pariuri de valoare unde probabilitatea de câștig este mai mare decât cota oferită de operatorul de pariuri din foarte multe motive pe care le-am explicat aici: https://pariurix.com/cum-sunt-facute-cotele-oferite-de-catre-agentiile-de-pariuri-sportive.html. Dar în situația dată diferența este absurdă așa cum se poate observa cu ochiul liber.

Eu zic că dacă estimările tale sunt cât de cât corecte, niciodată nu ar trebui ca suma pariată conform criteriului lui Kelly să fie mai mare de 20% din banca totală. Dacă totuși ajungi la astfel de rezultate, recomand ca pentru siguranța băncii tale să pariezi o sumă mai mică. De exemplu ai putea să urmezi următoarea schemă:

 • dacă ”f” < 20%, atunci pariezi suma integrală găsită de formula lui Kelly
 • dacă  20% < ”f” < 30%, atunci pariezi 3/4 din suma calculată cu formula lui Kelly
 • dacă  30% < ”f” < 40%, atunci pariezi jumătate din suma calculată cu formula lui Kelly
 • dacă 40% < ”f”, atunci pariezi 1/2 din suma calculată cu formula lui Kelly

Dar repet, dacă ajungi la astfel de rezultate, mai bine verifici dacă ai utilizat corect formula și dacă ai calculat corect probabilitatea de câștig (citește punctul 3). Chiar și 20% este mult, dar să zicem că pentru început poți trece cu vederea astfel de valori.  

 

Ce rol are teoria probabilităţilor în formula lui Kelly?

O regulă importantă a teoriei probabilităţilor susţine faptul că după o serie negativă de rezultate creşte probabilitatea ca următorul rezultat să fie unul pozitiv. În primul exemplu de la punctul 1. dacă respectivul pariu este necâştigător atunci conform acestei teorii şansa ca următorul pariu să fie câştigător creşte cu aproximativ 2%. În Exemplu 2 creşte cu 0.3%. Nu vom intra în detalii despre cum se calculează, nefiind foarte important. Oricum această logică este contestată de mulți, și nici eu nu prea cred în ea deoarece pornesc de la ideea că pariurile viitoare nu au cum să fie influențate de rezultatele pariurilor precedente atâta timp cât nu există o influență directă (gen să fie vorba de aceeași echipă iar cotele să nu se fi schimbat). Dar aici ar fi mult de discutat.

Acesea sunt casele de pariuri online cu cele mai atractive bonusuri. Tu pe care o alegi?

 

Când trebuie să evităm un pariu conform formulei lui Kelly?

Formula lui Kelly poate fi folosită nu doar pentru deciderea sumei pe care vreţi s-o pariaţi ci şi pentru evitarea unei partide pentru pariuri. Daca b < q/p atunci pariul trebuie evitat. În primul exemplu avem q=0.4 şi p = 0.6, deci q/p = 0.4 / 0.6 = 0.66. Această valoare este mai mică decât 1, deci pariul este viabil. Dar dacă situaţia ar fi fost inversată şi am fi avut: p=0.4 şi q = 0.6 atunci q/p = 1.5 . Această valoare este mai mare decât 1 şi înseamnă ca pariul nu este profitabil pe termen lung.

În aceeași ordine de idei putem spune că formula lui Kelly ne ajută să depistăm pariuri de valoare pentru că ne lasă să pariem doar pe acele evenimente unde cota oferită este mai mare decât probabilitatea reală de câștig.

 

5. Agenții recomandate pentru a utiliza strategia lui Kelly

Recomand să ai cont deschis la mai multe agenții de pariuri pe internet și să pui fiecare pariu acolo unde este cota mai bună, deoarece pe termen lung vei vedea că chiar se simte diferența, plus că poți profita de pe urma mai multor pachete atractive de bun venit.


Alți operatori ce merită încercați cu încredere:

 

6. CONCLUZII FINALE DESPRE SISTEMUL BAZAT PE FORMULA LUI KELLY

Strategia bazată pe criteriul lui Kelly este una ceva mai diferită față de alte strategii de pariuri sportive. Ea poate fi foarte utilă pentru pariorii capabili să calculeze probabilitatea reală de câștig a unui pariu, dar îi poate încurca extrem de mult pe cei care o fac superficial și care doar cred că fac calcule corecte. Cei din prima categorie vor lăuda strategia lui Kelly iar cei din a doua o vor critica. Dacă ești doar un parior amator, de ocazie, care încă nu este pregătit sau dispus să treacă la următorul nivel, atunci poate este mai bine ca pentru moment să eviți strategia lui Kelly.

 

Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+120.8
Câștigate
30
Pierdute
9
2
Gabriel Morariu
+52.43
Câștigate
14
Pierdute
5
3
Robert Bozdogescu
+33.65
Câștigate
7
Pierdute
1

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX