1. Home »
  2. Strategii pariuri »
  3. Strategii bazate pe avantajul terenului propriu la fotbal

Strategii bazate pe avantajul terenului propriu la fotbal

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-25 11:43:00

image Strategii bazate pe avantajul terenului propriu la fotbal

În cele ce urmează vom discuta despre importanța avantajului terenului propriu în fotbal și vom încerca să găsim cele mai bune strategii de joc bazate pe acest criteriu. Vom vedea cât de important este aportul publicului și faptul că o echipă joacă pe un stadion familiar, și vom depista modurile în care pariorii pot profita de pe urma anumitor statistici relevante.

Joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!


Avantajul terenului propriu - particularități de care să ții cont

Toată lumea știe că avantajul terenului propriu oferă în orice meci de fotbal o șansă în plus la victorie echipei gazdă. Chiar și așa, acest avantaj poate diferi mult de la situație la situație. Sunt anumite particularități de care trebuie să ții cont pentru a putea anticipa cât de mult va conta de fapt că o anumită echipă joacă în fața propriilor suporteri.

 

Avantajul terenului propriu diferă în funcție de competiție

În primul rând pot fi campionate în care avantajul terenului propriu să se simtă mult mai mult ca în altele. Unul dintre cele mai bune exemple care îmi vin în minte este campionatul de fotbal al Nigeriei, acolo unde în sezonul 2017 doar două echipe suferiseră mai mult de o înfrângere în fața propriilor suporteri, și doar una singură reușise să obțină 3 victorii în deplasare. Iar dacă consulți statisticile din sezoanele precedente, vei vedea că lucrurile nu diferă cu mult. Sigur, am ales un exemplu extrem, dar foarte concludent.

Dacă consulți statisticile campionatelor de top ale Europei, vei vedea că de regulă 42% - 47% din meciuri se încheie cu victoria gazdelor, și 27% - 31% cu cea a oaspeților. Dacă totuși te uiți mai în detaliu, vei observa că aceste procente nu sunt respectate chiar mereu, și chiar dacă se adeveresc, e bine de știut spre ce limită tinde o anumită ligă. În acest sens am luat statisticile din primele 5 campionate ale Europei + România Liga 1 din sezonul 2017 / 2018.

Campionat

Victorii gazdă

Egaluri

Victorii oaspeți

Anglia Premier League

45%

27%

28%

Italia Serie A

42%

23%

35%

Spania La Liga

47%

23%

30%

Germania Bundesliga

45%

27%

28%

Franța Ligue 1

44%

26%

30%

România Liga 1

43%

26%

31%

 

Din acest tabel observăm că în Italia Serie A gazdele au câștigat cu doar 7% mai multe meciuri ca oaspeții, ceea ce e bine de știut înainte de a începe o strategie ”kamikaze” bazată pe victoria gazdelor sau pe rezultate de 1x a acestora.

 

Contează și numele echipei pe care pariem când aceasta joacă acasă

Sunt echipe care gestionează mult mai bine avantajul terenului propriu decât altele, așa că acesta este un aspect foarte important ce nu trebuie neglijat. Unele echipe sunt foarte bune acasă dintr-un motiv foarte simplu – sunt mult mai valoroase decât adversarele lor. Se poate observa cu ochiul liber că formații precum Real Madrid, Barcelona, PSG, Juventus sau Beyern Munchen vor câștiga o mare parte din meciurile jucate în fața propriilor suporteri, și foarte rar vor suferi eșecuri. Totuși acest lucru nu ne încălzește foarte tare deoarece cotele lor sunt foarte mici și de cele mai multe ori nu merită luate în considerare.

Însă sunt echipe mai de mijlocul clasamentului care pot avea rezultate bune acasă și slabe în deplasare, sau formații care sunt mult mai echilibrate. Obiectivul tău principal ar trebui să fie acela de a depista formațiile care joacă bine în fața propriilor suporteri, dar care în același timp primesc și cote bune care să merite jucate pe termen lung. Practic trebuie să cauți pariuri de valoare pe formații care joacă acasă, dar în aceeași idee ai putea căuta și echipe care joacă slab pe teren propriu și la care să merite să pariezi împotriva lor atâta timp cât cotele merită.

Descoperă top 5 case de pariuri sportive online recomandate!

 

Alți factori care pot afecta evoluția unei echipe în fața propriilor suporteri

De regulă valoarea echipelor este primul factor care influențează cât de bine joacă o formație acasă, dar sunt și alți factori:

  • terenul propriu-zis - nu toate terenurile au aceeași suprafață, iar atunci un teren mai îngust sau mai lat poate favoriza stilul de joc a echipei gazdă.
  • raportul publicului  - un studiu realizat în Premier League a scos la iveală faptul că la fiecare 10,000 de suporteri prezenți la meci, echipa gazdă beneficiază în medie de 0,1 goluri în plus. Ca o glumă, atunci când pariezi pe Liga 1 poți sări peste acest factor ținând cont că doar vreo 2 echipe au constant peste 10,000 de suporteri acasă.
  • intervenția arbitrului – același studiu britanic a scos la iveală faptul că arbitrii mai puțini experimentați au tendința să dea mai ușor penalty-uri pentru gazde.
  • suprafața terenului – teoretic un gazon artificial ar trebui să favorizeze echipa gazdă pentru că aceasta va fi mai obișnuită cu suprafața de joc. Totuși, dacă mă uit peste rezultatele celor de la Concordia Chiajna din sezonul 2017 / 2018 (singura echipă din Liga 1 cu gazon artificial), atunci tind să nu dau prea mare crezare acestui criteriu. Nu de alta dar echipa ilfoveană a scos doar 11 puncte acasă în sezonul regulat  (3/2/8), deși în deplasare a luat 17 puncte (5/2/6). Nici în play-out nu prea s-au schimbat proporțiile: 6 puncte acasă (1/3/3) și 10  în deplasare (3/1/3). Reprezentanții clubului au găsit ca explicație faptul că e dificil pentru jucători să joace constant pe un gazon artificial, presiunea pe glezne fiind destul de mare, și riscul de accidentare sporit.
  • factori de vreme – de regulă nu sunt prea importanți în meciurile din campionat, dar ajung să conteze mult în partide din cupele europene. Statistic, echipele din Vest mereu au probleme când joacă pe terenuri din Rusia sau Kazahstan la temperaturi extreme, iar la asta mai trebuie adăugat și distanța mare ce trebuie parcursă.


Strategii bazate pe avantajul terenului propriu

Bazat pe ce am scris mai sus, sunt câteva idei de strategii bazate pe avantajul terenului propriu pe care le poți încerca. Eu îți voi prezenta 3 astfel de sisteme de joc, dar poți veni și tu cu propriile recomandări printr-un reply mai jos.


Easy Money pe echipele de top care joacă în fața propriilor suporteri

Dacă preferi să pariezi pe formații precum Real, Barca, PSG, Bayern sau Juventus, atunci poți încerca un Easy Money pe meciurile de acasă ale acestor formații, dar ia în considerare faptul că mai devreme sau mai târziu vor face pași greșiți. Trebuie să fii bun la evitat surprize, pentru că altfel nu vei avea rezultate pe termen lung. Mai e și problema că o astfel de echipă joacă acasă 1 meci la 1-2 săptămâni (cel puțin dacă luăm în considerare doar campionatul), așa că aplicarea strategiei poate dura destul de mult. Dar ai putea să joci simultan pe 4-5 echipe pentru a compensa acest inconvenient.


Găsirea de value bets la meciurile de acasă

Caută o formație de mijlocul clasamentului care în ultima jumătate de an sau în ultimul an a jucat constant bine acasă, dar a fost trasă în jos de partidele din deplasare, și începe să pariezi constant pe ea (victorie, 1x, handicapuri – îți poți face propriile calcule pentru a vedea ce este mai avantajos de jucat în funcție de situație). De regulă cotele ar trebui să fie destul de bune, ceea ce ar putea face ca strategia să fie profitabilă pe termen lung.

 

Găsirea de value bets pe echipele care sunt inofensive acasă

În aceeași ordine de idei ca mai sus poți căuta echipe care nu profită suficient de avantajul terenului propriu, și să pariezi împotriva lor atunci când joacă acasă. Fiecare campionat de top are cel puțin câteva echipe care pierd 2/3 din meciurile de acasă sau care nu câștigă mai mult de un sfert din partidele disputate în fața propriilor suporteri. Agențiile de pariuri niciodată nu le vor da adversarilor cote foarte mici la victorie, ceea ce poate reprezenta o pâine de mâncat (excepție ar fi partide cu oponenți precum Barcelona sau Bayern, dar astfel de meciuri au loc de maximum câteva ori pe sezon). Despre această strategie am discutat mai pe larg AICI.

Joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!


Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Baicu Marius
+78.5
Câștigate
5
Pierdute
6
2
Boogie-Alexandru-Ștefan
+74.8
Câștigate
12
Pierdute
14
3
Tudor Cosma
+67.76
Câștigate
35
Pierdute
16

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX