Betfair Betting Exchange

În această secțiune vom vorbi doar despre platforma de betting exchange oferită de Betfair. Nu vom discuta din nou despre aspecte acoperite deja de restul recenziei (deschiderea contului de pariuri, verificarea KYC ,efectuarea de depuneri și retrageri, serviciul de suport clienți), însă vom acoperi toate celelalte subiecte după cum urmează:

Joacă acum la Betfair.ro, cea mai bună platformă de betting exchange din lume!
 

CE VEI GĂSI ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE:

 1. Ce este betting exchange-ul și unde putem practica în România?
 2. Pariuri back și lay – ce sunt și cum le plasăm?
 3. Ce avantaje oferă Betfair Betting Exchange?
 4. Ce ne mai oferă platforma de exchange Betfair?
 5. Comisioane Betfair Betting Exchange
 6. Price Rush - Ia avantajele betting exchange-ului pe Sportsbook

Avem și un ghid detaliat, dar mai general despre betting exchange ce poate fi accesat aici: Betting Exchange - Să îți explic cum eu sunt casa de pariuri
 

1.Ce este betting exchange-ul și unde putem practica în România?

Explicația cea mai simplă este aceea că tu poți lua locul casei de pariuri și să oferi pariuri altor jucători. O platformă de betting exchange este un loc unde toate pariurile sunt plasate direct între jucători, iar astfel cotele sunt date de cerere și ofertă. Unii oferă pariuri – alții le acceptă. Când un jucător câștigă – altul pierde. Deci tu nu mai ești în competiție cu casa de pariuri (care întotdeauna va avea avantajul ”terenului propriu”), ci acum pornești de pe picior de egalitate cu cei cărora le oferi cote, sau cei cărora le accepți.

Deci vorbim de un fel de piață unde tu te poți afla de oricare din cele două părți. Operatorul pune la dispoziția jucătorilor doar platforma prin intermediul căreia se fac respectivele tranzacții. De aceea payout-ul este practic de 100%, dar se oprește un comision la fiecare pariu (de regulă de 5%, dar despre asta am vorbit într-o secțiune separată a cărui link îl găsești mai sus).

 

Betfair România – singurul operator licențiat la care putem face betting exchange

Pe vremuri existau mai multe opțiuni. Îmi amintesc că am încercat vreo 4-5 de-a lungul timpului, dar doar una mi-a plăcut cu adevărat. După licențiere a rămas un singur operator care oferă așa ceva, dar din fericire este cel care mă impresionase pe mine. Și nu doar pe mine, dar pe majoritatea pariorilor care au descoperit acest mod inedit de a juca.

Este vorba bineînțeles de Betfair.ro! Vorbim de numărul 1 mondial în materie de betting exchange, iar asta e important. Înseamnă că mulți joacă aici, deci se învârt sume mari și există lichidități pe fiecare pariu. Este important ca atunci când tu pui un pariu pe ceva, să existe și altcineva care să îl contreze. Altfel rămâne unmatched. Este cam ca la piață. Tu ai un kilogram de roșii de vânzare, dar dacă nu îl cumpără nimeni, rămâi cu el.

Dar pe Betfair  nu prea ai probleme de genul acesta atâta timp cât nu joci ciudățenii de pariuri pe meciuri de mâna a treia. Încă ceva - în cazul Betfair, comisionul oprit pentru fiecare pariu este de 5%. Este destul de bine, zic eu, dar este mega-important să îl iei mereu în calcul.

 

2.Pariuri back și lay – ce sunt și cum le plasăm?

Marea majoritate a pariorilor care joacă la Betfair (deschide un cont acum) s-au obișnuit cu acești doi termeni: back si lay. Însă persoanele care deschid oferta celor de la Betfair Betting Exchange pentru prima dată probabil că nu vor înțelege mare lucru din afișaj, și din faptul că există două tipuri de cote.


Diferențe între back si lay

Când dai back la Betfair este ca și cum ai juca la o agenție de pariuri obișnuită, deci pariezi că acel lucru se va întâmpla, cota oferită fiind una normală. În schimb atunci când dai lay la Betfair preiei rolul casei de pariuri oferind cota. Este ca și cum ai paria că acel lucru NU se va întâmpla.

Atunci cand pariezi pe back suma maximă care o poți pierde este valoarea mizei. În schimb când mizezi pe tipul lay suma maximă pe care o riști are valoarea cotei înmulțită cu miza. Coloanele albastre din oferta Betfair sunt reprezentate de tipul back, în timp ce pentru lay culoarea din ofertă este roz. Tot nu ești lămurit? Hai să le luăm pe rând, cu exemple.

 

Ce este un pariu lay la Betfair Exchange?

Să dai lay la un bet înseamnă că acel pronostic nu se va întâmpla, nu va fi câștigător. Astfel un pariu lay de tipul ''Manchester United câștigă meciul'' este similar cu pariul back ''Manchester United nu câștigă meciul''. Când dai Lay pe o cotă ea va apărea în coloanele de pe fundal albastru (back) dacă este mai mare decât cotele albastre. În acest caz cota este oferită de cineva care a dat back pe ea și așteaptă ca cineva să dea lay. În schimb dacă acea cotă pe care dai lay este mai mică, pariul va fi inițial ''unmatched'' și va trebui să așteptați ca cineva să îți ia pariul, deci să dea back pe el. Aici revin la exemplul cu piața. Tu ai un kilogram de roșii pe care îl vinzi cu 5RON, dar în piață se găsesc roșii de exact același tip și la 4.5 RON. Până când acelea nu se epuizează, nu va veni nimeni să îți ia ție roșiile mai scumpe.

Atunci când completezi miza vei vedea că deasupra căsuței respective ai de ales între ”Plată” și ”Risc”. Opțiunea este setată inițial pe ”Risc”. Nu e diferență mare între ele, doar că ”Risc”îți arată care va fi pierderea netă, și ”Plată” care va fi câștigul net al pariorului.

Exemplu: În poza de mai jos eu am completat suma de ”100” în dreptul cotei de 2.16 pentru opțiunea ”Lay – Victorie PSG”. Asta înseamnă că eu risc suma de 116RON pentru un profit de 100RON. PSG trebuie să NU câștige, deci să facă egal sau să piardă. Dacă aș fi completat ”100” în dreptul la o cotă de 8.00, riscam 700RON pentru un profit de 100RON.


 

Ce este un pariu back la Betfair Exchange?

Despre pariul de tip ”back” nu are rost să vorbim prea mult deoarece este echivalentul unui pariu normal, deci este un pariu exact ca cele pe care le poți juca la o agenție normală. Dacă dai back la un scor corect de 2:0 pe o cotă de 8.00 și o miză de 10RON, înseamnă că mizezi 10RON și că vei lua un total de 80RON (70RON profit) dacă pariul este câștigător. Dacă valoarea cotei din coloana roz este mai mică decât cea la care ai pus pariul back, atunci pariul tău este plasat automat. Dacă în schimb cota din coloana roz are o valoare mai mare de 1.80, atunci vei fi nevoit să aștepți ca cineva să dea lay pe cota oferită de tine. Dacă nimeni nu dă, pariul rămâne ”unmatched”, deci nu este plasat.

 

3.Ce avantaje oferă Betfair Betting Exchange?

Acum poate te întrebi de ce să joci pe platforma de betting exchange Betfair.ro. Evident că este mai greu decât la o casă de pariuri obișnuită. Dar în timp te obișnuiești, și te înveți cu avantajele oferite. Cel puțin eu așa am pățit. De-a lungul anilor am aflat că ”bursa cotelor” vine cu câteva facilități interesante de pe urma cărora un parior cu cap poate profita.

 

Îți poți face propriile cote!

Șmecheria e următoarea. Nu te obligă nimeni să accepți cotele prezentate pe site. La momentul plasării pariului, tu poți decide cota. Atâta că trebuie să se găsească cineva care să o accepte. Să zicem că dai lay la ”over 2.5 goluri” la o cotă de 2.00. Dacă valoarea pentru back (cea din coloana albastră) este mai mică de 2.00, atunci pariul este plasat instant. În schimb, dacă cota este mai mare de 2.00 atunci va trebui să aștepți până când cineva dă back la cota oferită de tine. Până când se întâmplă asta pariul va fi ”unmatched”. Sigur, există riscul să rămână așa. Însă în acest mod poți stabili din start : ”eu pariul acesta nu îl joc dacă cota este mai mică de ATÂT pentru că nu merită”. Plus că această facilitate aduce cu sine și alte avantaje suplimentare.


Poți paria pe orice îți trece prin cap

Să zicem că vrei să dai lay la un rezultat corect de 2:2. Adică să pariezi că meciul se termină cu orice alt scor în afară de acesta.  Nicăieri în altă parte nu vei putea pune astfel de pariuri. Dacă stau să mă gândesc bine, aceasta ar putea fi și o metodă ușoară de a juca Easy Money pe absolut orice meci și tip de pariu îți vine.
 

Poți paria ce sume vrei, nimeni nu te limitează

În ziua de astăzi una din cele mai mari probleme ale pariorilor la casele de pariuri online la care aceștia joacă este reprezentată de faptul că sunt limitați cam rapid. Pe platforma de pariuri în contrapartidă Betfair nu te mai limitează nimeni niciodată, poți juca orice sume vrei. Singura condiție este aceea de a exista lichidități suficiente pentru ca alții să îți contreze pariul. Dar în cele mai multe cazuri aceasta nu este o problemă. La Betfair (deschide cont acum) se joacă milioane de euro pe fiecare meci, deci este clar despre ce vorbim.
 

Poți face trading

Pariorii care provin din domeniul financiar și se pricep un pic la piața de capital aleg să facă trading la Betfair. Mai exact, se folosesc de oscilațiile de cote pentru a prinde pe toate rezultatele posibile ale unui pariu cele mai bune cote. Astfel ei ajung să facă profit indiferent de rezultatul pariului. Este cam același concept cu arbitrage betting, doar că aici toate pariurile sunt plasate la același operator, și sunt permise fără restricții.

Atâta că trebuie să te ducă puțin capul. Pare simplu în teorie, dar în practică nu e chiar așa. Trebuie să și anticipezi corect fluctuația cotelor, că altfel dai pe minus, nu pe plus. Dacă era ușor o făceau toți. Ca unii să câștige, alții trebuie să piardă. Așa că ai grijă de care parte te afli! Nu uita că trebuie să faci profit suficient încât să acoperi și comisionul de 5% luat de Betfair.ro Echange!
 

Poți beneficia de cote mai bune pe betting exchange

Pe o platormă de pariuri sportive (Sporsbook) cotele sunt stabilite de agenții. Pe Betfair betting exchange ele sunt stabilite de pariori – cerere și ofertă. Diferențele nu sunt de obicei mari, dar am dat de-a lungul timpului de nenumărate situații când pe exchange cotele la pariurile care mă interesau erau mai mari decât la orice agenție de pariuri în cotă fixă. Și ar fi păcat să dai cu piciorul la așa ceva.


Vrei să joci doar pariuri de valoare? Fă-o pe exchange

Am vorbit despre ”value bets” în detaliu în acest articol. Dar pe scurt sunt acele pariuri unde cota oferită este mai mare decât șansele reale de câștig. Un parior foarte bun este capabil să anticipeze în mod realist probabilitatea de câștig. Poate că el vrea să joace doar cote care respectă acel tipar. Atunci poate oferi pe Betfair Exchange pariuri la cota care îi convine. Dacă se găsește cineva să o accepte bine. Dacă rămâne pariul ”unmatched” nu îl mai plasează și aia e. Dar știe că măcar așa joacă doar ”value bets” și atât. Dar ar fi mult de discutat aici. Dacă ești genul care se uită la clasamente și ultimele 5 rezultate înainte de a pune un pariu, nu îți bate capul prea tare cu punctul acesta. Serios, că nu te va ajuta la nimic.

Descoperă 3 strategii ce merită încercate pe platforma de betting Exchange Betfair.ro!

 

4. Ce ne mai oferă platforma de exchange Betfair?

Description: C:UsersMariusDesktop	oate folderele mutate aici
ecenzii case de pariuri onlineetfair7. betfair-exchange-2.jpg

 • La Betfair Exchange poți juca atât de pe PC, cât și de pe dispozitive mobile prin intermediul aplicației ”Exchange Betting from Betfair” – detalii aici.
 • Platforma de transmisiuni live video Betfair este disponibilă atât de pe site-ul de pariuri sportive în cotă fixă, cât și de pe cel de betting exchange.
 • Operatorul vine cu bonusuri separate de prima depunere pentru cele două platforme – Sportsbook și Exchange – dar și cu câteva promoții tentante ce sunt disponibile doar pe Betfair Exchange. Detalii aici.
 • Nu poți juca decât pariuri single pe Exchange. În schimb, poți juca atât pariuri pre-meci cât și live! Atâta că trebuie să fii atent la lichidități atunci când practici exchange la live betting, pentru că piața este evident mai volatilă decât la pariuri pre-meci.

Joacă acum la Betfair.ro, cea mai bună platformă de betting exchange din lume!

 

5. Comisioane Betfair Exchange - care este comisionul standard?

Comisioane Betfair Exchange – acum vreau să vorbim despre taxele aplicate de acest operator pe platforma de betting exchange. Așa cum vei putea vedea, unele dintre ele sunt destul de necunoscute și se aplică în special clienților extrem de profitabili. Iar aici mă gândesc în special la  Betfair Premium Charge. Dar să o luăm cu începutul.
 

Comisioane Betfair Exchange - care este comisionul standard?

Cum probabil știi, pe o platfomă obișnuită de pariuri sportive tu pariezi împotriva casei, care își păstrează un comision la fiecare pariu prin intermediul cotelor. De exemplu la un pariu cu cote de 1.90 / 1.90, payout-ul este de 95%, iar marja de profit a agenției este de 5% (detalii aici).

Pe betting exchange lucrurile stau diferit; payout-ul este de 100% la fiecare pariu pentru că tu pariezi împotriva altor jucători, nu a casei. De aceea cotele vor fi implicit mai mari. Pe de altă parte, Betfair (L1160655W000329) oprește un comision din profit la fiecare pariu câștigător, de obicei de 5%. Acest procent este cunoscut și sub numele de ”valoarea de bază a pieții”.

Dar stai că nu am terminat. Atunci când plasezi pariuri, acumulezi și puncte Betfair care aduc cu sine o valoare de reducere. Asta înseamnă că din comisionul standard se va scădea un anumit procent (între 2% și 60%), deci vei plăti mai puțin. Astfel, se aplică următoarea formulă:

 • Comision standard = Câștiguri nete * Valoarea de bază a pieței * valoare reducere 

EXEMPLU: Să presupunem că plasezi un pariu unde valoarea de bază a pieții este cea standard, de 5%, iar tu beneficiezi de o valoare de reducere de 30%. Asta înseaamnă că la un pariu care ar trebui să îți aducă un profit de 100€, vei primi înapoi 96.5€, comisionul fiind de 3.5€

 • 100€ * 5% * (1 – 30%) = 3.50€ comision

 

Puncte Betfair și valoarea de reducere

Pentru fiecare 1€ plătit în comision vei primi 10 puncte. Deci la un comision de 3.5€ vei primi 35 de puncte. Este important de precizat că aceste puncte sunt oferite și la pariurile pierzătoare, nu doar la cele câștigătoare. Formula rămâne aceeași ca cea de mai sus, doar că în loc de câștiguri nete sunt luate în considerare pierderile nete.

Reducerile sunt cuprinse între 2% și 60% în funcție de numărul de puncte acumulate, conform graficului de mai jos. Acumularea de puncte și reducerile oferite sunt definitive, deci nu se resetează după un anumit interval de timp. Asta înseamnă că jucătorii vechi de la Betfair au un avantaj evident.

 

Betfair Premium Charge

Acesta este un comision suplimentar pe care începi să îl plătești abia după ce îndeplinești următoarele condiții:

 • să fi pariat pe minim 250 de piețe
 • contul să fie profitabil
 • comisionul plătit până în acest moment să fie mai mic de 20% din profitul total

Toate aceste lucruri sunt calculate luând în considerare istoricul all-time al contului de pariuri. În momentul în care ai îndeplinit aceste condiții vei primi un mail prin care ești anunțat că din acest moment ești eligibil să plătești acest comision suplimentar cunoscut sub numele de ”Premium Charge”. Însă nu vei începe să plătești imediat, deoarece se activează o ”alocație” în valoare de 1,000£. Sunt practic niște bani fictivi din care vei plăti la început respectivul comision. Abia când îi epuizezi, începi să plătești pe bune, din bani proprii. Premium Charge este calculat luând în considerare veniturile săptămânale pe baza următoarei formule:

 • Premium Charge = 20% din profitul săptămânal – comisionul generat în respectiva săptămână

Să presupunem că ai făcut profit de 1,000£ într-o săptămână. Astfel ”premium charge” este de 200£ minus comisionul generat de-a lungul săptămânii. Dacă de exemplu ai plătit deja comision în valoare de 120£, atunci vei mai avea de plătit încă 80£. Comisionul trebuie achitat în fiecare zi de miercuri, la prânz. Dacă comisionul generat depășește deja acel prag de 20%, atunci în respectiva săptămână nu vei mai avea de plătit nimic în plus.


 Comisioane Betfair Exchange - Ce trebuie să mai știi

Trebuie menționat că informațiile despre ”Premium Charge” sunt preluate de pe varianta internațională a site-ului,  și asta pentru că nu am reușit să le găsesc pe site-ul în română. De aceea există riscul să existe anumite diferențe pentru piața din România, deși nu ar trebui să fie prea mari (pentru că piața din România nu este trecută ca excepție).

Dacă ai informații suplimentare despre comisioanele Betfair Exhange, sau crezi că anumite informații sunt eronate, poți da un reply mai jos.

Deschide cont acum la cea mai bună agenție de betting exchange din lume!

 

6. PRICE RUSH - Ia avantajele betting exchange-ului pe Sportsbook

”Price Rush” este o facilitate care se folosește de puterea Betting Exchange pentru a ajuta pariorii care joacă pe platforma normală de pariuri sportive. Atunci când plasezi un pariu, sunt verificate automat prețurile oferite de clienții platformei de exchange. Dacă este găsită o cotă mai mare decât cea obișnuită, atunci pariul tău va beneficia de respectiva cotă, iar acest lucru va fi precizat pe chitanța pariului.

 

Exemplu de price rush la Betfair

Dorești să plasezi pe Real Madrid vs Atletico Madrid pariul : ”Scor corect : 0:3”. Cota normală pentru acest pariu este de 46.00 (45/1), așa cum apare și în biletul de pariuri.

Însă în momentul plasării pariului este depistat faptul că datorită funcției de ”Price rush” poți beneficia de o cotă mărită de 81.00 (80/1).

Așa cum vezi, tu nu ai nimic de făcut, această facilitate fiind oferită automat. Deci dacă te trezești din senin cu o cotă mai mare decât cea pe care ai pariat inițial, acum știi care este motivul.

Întrebări comune de la pariori despre price rush

Trebuie plătit vreun comision cu ”Price rush”?

Nu, poți profita de pe urma acestei facilități în mod gratuit, atunci când ea este disponibilă.


Pot vedea la ce pariuri am beneficiat de această funcție?

Da. Intră în ”Contul meu” – ”Pariurile mele”. La fiecare pariu la care ai beneficiat de price rush este afișat prețul ajustat.


Pe ce sporturi și tipuri de pariuri pot beneficia de ”price rush”?

Opțiunea este oferită pe anumite pariuri din fotbal, curse de cai (atât pariuri Win cât și Each Way), tenis, golf, baschet, hochei pe gheață, fotbal american și darts.  De regulă vei putea profita de pe urma ei mai mult la pariuri pre-meci, dar uneori este oferită și la anumite pariuri live. Ar mai trebui spus că opțiunea este disponibilă doar la pariuri single, nu și la pariuri multiple sau în sistem.


Pot vedea o listă cu toate pariurile la care este disponibilă opțiunea ”Price rush”?

Da, intră pe platforma Sportsbook și vei vedea că în meniul orizontal de sus se află și opțiunea ”Price rush”. Dă click pe ea pentru a încărca o listă cu toate pariurile disponibile cu această facilitate, în funcție de sport.


Există posibilitatea să mi se ofere cote mai mici decât cele inițiale?

În niciun caz. Cotele sunt modificate doar dacă cele găsite cu Price Rush sunt mai mari. În cazul unor cote mai mici pe exchange vei rămâne cu cota inițială.


Ce se întâmplă la cursele de cai unde am și ”price rush” și ”cele mai bune cote garantate”?

La cursele de cai era deja oferită o facilitatea prin care puteai beneficia de cele mai mari cote între cota inițială și ”Starting Price”, dar aceasta nu încurcă cu nimic beneficiile oferite de ”price rush”. Presupunem că plasezi un pariu pe o cotă inițială de 7.00, iar conform ”price rush” cota este mărită automat la 8.00. Dacă atunci când începe cursa ”Starting Price” (SP) este de 8.50, cota va fi mărită din nou la această nouă valoare. Dacă nu știi prea multe despre cursele de cai și ce este Starting Price, recomand să arunci un ochi peste acest articol : Pariuri pe curse de cai : Sfaturi și strategii de joc.


Pot da cash out pe pariurile plasate cu ”price rush”?

Sigur, cele două opțiuni nu se încurcă una pe alta. Din contră, atunci când dai cash out, suma oferită de agenție va fi calculată în funcție de cota mărită, și nu de cota inițială.  Află mai multe despre cash out la Betfair!

Joacă acum la Betfair.ro, cea mai bună platformă de betting exchange din lume!

4 utilizatori au ales Betfair

Pariezi aici ?

Discutii