Atenție! Bookmakerii ar putea scoate din ofertă meciurile din România

2017-11-07 11:33:03 4,1k 0

Este război între bookmakeri și Federația Română de Fotbal, după ce s-a aflat că forul condus de Răzvan Burleanu încearcă să modifice Legea Sportului, astfel încât să primească o parte din banii câștigați de casele de pariuri.  Există pericolul ca, în viitor, să nu mai putem paria pe meciurile din România.

FRF susține impunerea obligativității organizatorului de pariuri de a obține o licență din partea federațiilor sportive naționale, spre a putea oferi pariuri pe rezultate ale evenimentelor din respectivul sport, invocând dreptul comercial asupra rezultatelor evenimentelor sportive. 

„Legitimitatea inițiativei este incontestabilă, câtă vreme poziția publică susținută de noi specifică în mod clar destinația acestor surse de venituri  din pariuri sportive: investiții în dezvoltarea sportului la nivel de copii și juniori și dezvoltarea sportului de masă”, au comunicat federalii.

În replică, asociația Romanian Bookmakers a făcut publice două statistici interesante despre pariurile pe evenimente sportive din România, urmate de o amenințare: „Confruntați cu solicitări fanteziste din partea federațiilor sportive naționale, operatorii au la îndemână decizia eliminării din oferte a evenimentelor sportive autohtone”.

Explicația ușurinței cu care bookmakerii ar putea renunța la evenimentele sportive din România este că doar aproximativ 5% din totalul pariurilor sunt puse pe meciuri din competițiile autohtone: 4,83% pe fotbal, 0,037% pe handbal, 0,015 pe baschet, 0,00084 pe fotbal în sală, 0,00064 pe volei și 0,00001 pe polo. De asemenea, doar aproximativ 7% din miza totală provine din jocul pe evenimentele din România: 6,77% pe fotbal, 0,087% pe handbal, 0,027% pe baschet, 0,002% pe fotbal în sală, 0,0015% pe volei, 0,000014% pe polo.

Piața pariurilor sportive este estimată la 1 miliard de euro pe an în țara noastră. În actualul cadru legislative, pentru a funcționa legal, operatorii de jocuri de noroc aplică pentru licență la Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc. 

„Respectând principiul proporționalității (prețul corect plătit pentru un bun sau un serviciu) în eventuala negociere pentru “dreptul comercial asupra rezultatelor evenimentelor sportive”, nu se va genera nici măcar pentru FRF un venit substantial din exploatarea acestui “drept”. Iar pentru handbal, baschet, volei sau polo, cuantumurile financiare asigurate astfel ar fi cu adevărat derizorii”, au precizat cei de la Romanian Bookmakers.

 

Autor

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la Sport.ro de peste 8 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pentru... citeste mai mult