A apus epoca bogăţiei în fotbalul rusesc! Echipele înregistrează pierderi din ce în ce mai mari!

Fotbalul din Rusia era cunoscut ca unul dintre cele mai bogate, cu echipe şi patroni gata să cheltuiască zeci de milioane de euro pentru a-şi satisface orice moft în materie de jucători.  Pentru asta se plăteau în urmă cu câţiva ani sume colosale pe transferuri şi salarii care rivalizau cu cele mai puternice campionate din lume. Vremurile acelea sunt însă departe de ceea ce se întâmplă în prezent şi se pare că problemele întâmpinate Rusia în plan politic se răsfrâng şi asupra fotbalului. Cluburile traversează o perioadă extrem de grea din punct de vedere financiar şi sunt pe pierdere de la an la an.

 

Cele mai mari probleme le are chiar campioana Zenit, dar este tratată cu indulgenţă de UEFA

Chiar dacă poate nu-ţi vine să crezi, Zenit a avut pierderi imense în ultimul an fiscal, mai mult decât orice altă echipă din fotbalul rus, în ciuda faptului că a câştigat titlul de campioană şi a participat în Liga Campionilor. Conform statisticilor, clubul a înregistrat în 2014 pierderi de 86 milioane $, faţă de cele 5.3 milioane $ înregistrate în 2013. Aşa se explică faptul că în ultimii ani n-a mai făcut transferuri de genul Hulk (55 milioane €) sau Witsel (40 milioane €), iar pentru sezonul 2015/2015 a achizionat numai jucători liberi de contract.

Pariază aici pe campionatul de fotbal al Rusiei!

Ştii probabil şi tu că UEFA nu tolerează cluburile care înregistrează astfel de pierderi, iar Dynamo Moscova a fost suspendată din sezonul actual de Europa League tocmai pentru acest motiv. Ciudat însă că fosta echipă a lui Dan Petrescu a înregistrat pierderi de doar 44 milioane $ în sezonul precedent, la jumătate faţă de Zenit. De ce UEFA nu procedează de aceeaşi manieră şi cu Zenit? Răspunsul este foarte simplu şi se vorbeşte despre influenţa companiei ruse Gazprom la forul european, principalul sponsor al echipei din Sankt Petersburg, care este în acelaşi timp şi unul dintre cei mai mari sponsori ai Ligii Campionilor. Astfel de practici nu sunt de mirare,  mai ales după ce am văzut uriaşul scandal de corupţie din cadrul FIFA.

Se preconizează pierderi şi mai mari pentru Zenit în următoarele sezoane, mai ales dacă nu reuşeşte să facă profit din transferuri şi să revizuiască politica de salarizare.

Există astfel de precedente periculoase în fotbalul rus

Trebuie spus că au existat cazuri similare în fotbalul rus, când echipe care au investit enorm în jucători fără a avea un echilibru financiar au ajuns în situaţii critice.

Dynamo Moscova este cel mai recent astfel de exemplu, clubul din capitală ajungând în numai doi ani la pierderi de 250 milioane $, deoarece veniturile n-au fost la acelaşi nivel cu cheltuielile. Îţi aminteşti şi tu probabil cum Dynamo a construit o echipă complet nouă în anii trecuţi, aruncând sume mari de bani pe jucători precum Balazs Dzsudzsak, Aleksandr Kokorin, Maniche, Igor Denisov, Yuri Zhirkov şi mulţi alţii. În prezent are probleme să plătească salariile imense ale acestor jucători, iar despre transferuri importante nici nu se pune problema.

Anzhi Makhachkala este de departe cel mai bun exemplu în acest sens, clubul apărând în prim planul fotbalului rus folosind o reţetă falimentară pe termen lung. În perioada 2010-2013 s-au investit în achiziţia de jucători peste 200 de milioane € şi în acelaşi timp s-au plătit salarii colosale, pentru jucători precum Willian, Samuel Eto'o, Aleksandr Kokorin, Lacina Traore şi alţii care au fost apoi vânduţi pe sume mult mai mici. Aceste investiţii au dus-o pe Anzhi din liga secundă în fruntea fotbalului rus, însă veniturile n-au fost nici aici pe măsura cheltuielilor şi clubul a ajuns în scurt timp înapoi în eşalonul secund, cu mari probleme financiare.

Valoarea fotbalului rus este în scădere

Lipsa investiţiilor în jucători duce în mod evident şi la o scădere a valorii echipelor pe piaţă şi am constatat că această scădere începe să se accentueze în 2015, faţă de anii precedenţi. Comform site-ului de specialitate Transfermarkt, în acest moment valoare echipelor din prima ligă a Rusiei este de fix un miliard €, cu peste 200 milioane € mai puţin decât în 2013, iar trendul este într-o scădere evidentă.

Majoritatea echipelor sunt într-un regres evident şi nu este de mirare de ce nu se mai reuşesc performanţe pe plan european, aşa cum s-a întâmplat în 2008, atunci când Zenit câştiga Cupa UEFA şi Supercupa Europei.

Cele mai mari echipe din Rusia se confruntă cu o astfel de scădere şi este de asemenea cazul lui Lokomotiv Moscova, CSKA Moscova, Spartak Moscova şi, evident, Dynamo Moscova. Este uşor de ghicit direcţia în care se îndreaptă fotbalul din această ţară, mai ales că problemele economice ale Rusiei sunt din ce în ce mai mari din cauza conflictului politic cu Uniunea Europeană.

Există totuşi şi speranţă. Un club renaşte din propria cenuşă şi face profit

Acesta este Anzhi Makhachkala, care în anul curent a revenit în primul eşalon fotbalistic după o reorganizare completă. S-au făcut modificări în ceea ce priveşte patronatul, toată echipa managerială a fost schimbată, iar clubul a ajuns printr-o politică financiară corectă să facă profit anul trecut. De fapt, Anzhi este în acest moment clubul cu cel mai mare profit din fotbalul rus, chiar dacă a evoluat în divizia secundă. Profitul se datorează în special sponsorilor şi vânzării de jucători, însă cel mai important este faptul că s-a învăţat din greşelile trecutului.

Din acele greşeli trebuie să înveţe şi restul echipelor care înregistrează pierderi, pentru a nu ajunge în situaţia de a lua decizii radicale prea târziu.

Click aici pentru a paria live online! 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Discutii

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi